Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Iulie 2014 | 12:23
80 de copii moldoveni se vor odihni şi trata în Elveţia
Pe durata a două săptămâni 80 de copii din opt instituţii rezidenţiale vor beneficia de un sejur la o tabără de vară din oraşul Fiesch, Elveţia. Participanţii taberei se vor afla la odihnă în perioada 14-28 iulie la invitaţia Fundaţiei Swisscor, care organizează deja a cincea oară tabere medicale pentru tinerii din Republica Moldova.
Copiii, din opt instituţii rezidenţiale din oraşele Bălţi, Bender, Cahul,  Ceadîr-Lunga, Chişinău,  Hâncești,  care provin din familii social vulnerabile şi cei cu anumite dezabilități vor fi găzduiţi de o echipă de medici specialişti care le vor oferi toate îngrijirile necesare. Ei vor fi însoţiţi de către 26 de educatori şi profesori.

Primele zile ale sejurului în Elveţia vor fi rezervate unui examen medical pentru fiecare copil şi stabilirii programului medical individual. Totodată, pe parcursul sejurului ei vor beneficia de excursii, jocuri şi activităţi sportive, care vor fi animate de un grup de tineri ai Mişcării de Tineret a Crucii Roşii.

Recruţii Muzicii Militare Elveţiene vor oferi un concert și vor petrece o jumătate de zi cu copiii din Moldova. În același timp,  Societatea Elveţiană a Salvamarilor le va oferi copiilor cursuri de înot într-o piscină de standard olimpic.

Orarul activităţilor taberei include şi o zi consacrată unui program de promovare a culturii naţionale.

Tabăra medicală Swisscor este organizată în colaborare cu Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova în baza unui acord de parteneriat cu Fundația Swisscor, cu suportul Departamentului pentru Dezvoltare şi Cooperare al Elveţiei.

Anterior, 327 de copii moldoveni din instituţiile rezidenţiale s-au aflat în taberele de vară medicale Swisscor.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam