Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Ianuarie 2014 | 15:30
800 de moldoveni vor pleca în Israel pentru a munci în construcţii
Aproximativ 800 de moldoveni vor fi angajaţi, legal, în domeniul construcţiilor, în Israel, în 2014, după ce alţi aproape 200 au plecat să lucreze în această ţară, în 2013, conform unui Acord semnat între guvernele celor două state. Un anunţ în acest sens a făcut Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, informează Moldpres.
Potrivit ministrului, pe şantierele din Israel sunt solicitaţi specialişti care lucrează în cofraj de construcţie industrializată, cofraj din lemn, fierari betonişti, placatori cu experienţă în acoperirea podelelor şi pereţilor cu faianţă, tencuitori. Cu excepţia tencuitorilor, muncitorii la celelalte poziţii trebuie să ştie să citească planuri de construcţii.

Sunt eligibili, de asemenea, bărbaţi cu vârsta cuprinsă între 25 şi 50 de ani, fără antecedente penale, care nu au activat anterior în Israel şi nu au rude de gradul I care lucrează în acest stat.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, salariul minim lunar estimat pentru un muncitor în construcţii, în Israel, este de aproximativ 1.650 de dolari SUA pentru 182 de ore de muncă pe lună.

Candidaţii pot aplica la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă după locul de reşedinţă sau de trai. Ei vor trebui să prezinte o cerere, copia paşaportului și alte acte. Persoanele care vor corespunde condiţiilor preliminare, vor trece interviuri profesionale, pentru a determina calificarea lor.

Testarea va fi efectuată de reprezentaţi ai agenţiilor de angajare din Israel.  Ulterior, muncitorii selectaţi vor trebui să urmeze o testare medicală, să prezinte cazierul judiciar şi să completeze formularul pentru viză. Procedura de aplicare şi selectare este gratuită.

Candidaţii selectaţi vor trebui să suporte cheltuielile pentru examinarea medicală, cazierul judiciar, precum şi preţul biletului de avion spre şi din Israel.

 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam