Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
04 Noiembrie 2014 | 16:29
8000 de studenţi şi elevi cu drept de vot din Republica Moldova învaţă în România
Aproape 8000 de studenţi şi elevi cu drept de vot din Republica Moldova învaţă în România. Datele au fost obţinute în urma unui recensământ efectuat de Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România (FABR) în 14 centre universitate.
Cercetarea a inclus, pe lângă studenţi, şi elevii bursieri ai statului român din clasele a 11-a şi a 12-a. Scopul recensământului este de a crea o bază de date pentru a putea motiva tinerii să meargă la vot pe 30 noiembrie, în cadrul campaniei „Eu votez!”, transmite IPN.

Ion Cobîşenco, preşedintele FABR, a anunţat că totalul recensământului a fost de 7837 de tineri, dintre care 1235 la Bucureşti, 1195 la Cluj-Napoca, 1562 la Iaşi şi 721 la Galaţi. „Acest recensământ, în primul rând, are ca scop crearea unei baze de date atât la nivel local, cât şi la nivel central a acestei entităţi, a FABR, dar o să ne ajute şi să motivăm, să reuşim să localizăm orice student basarabean care se află în România ca să-l convingem pe 30 noiembrie să vină la vot şi, mai ales, la rândul său, să convingă şi toate rudele, toţi prietenii, că este un moment foarte important pentru Republica Moldova, în care trebuie să ne implicăm cât mai mult”, a declarat Ion Cobîşenco.

Preşedintele FABR a menţionat că a doua etapă a campaniei „Eu votez!” va consta din mai multe acţiuni de motivare şi sensibilizare a tinerilor pentru participarea la vot, fiind create şase grupuri de lucru pe regiuni: Iaşi-Suceava-Bacău, Galaţi-Constanţa, Bucureşti-Ploieşti, Cluj-Alba-Oradea, Craiova-Peroşani şi Braşov-Sibiu. Ion Cobîşenco a declarat că FABR a cerut atât Ministerului de Externe de la Chişinău, cât şi Comisiei Electorale Centrale, să deschidă o secţie de votare la Craiova, pentru că sunt aproximativ 500 de studenţi în zona de sud-vest a României care vor trebui să meargă la Bucureşti pentru a vota, însă nu a primit niciun răspuns.

Potrivit preşedintelui FABR, datorită negocierilor cu Ministerul Transporturilor din România, tinerii basarabeni vor beneficia de bilete gratuite de tren în ziua votului pentru a se deplasa spre secţiile de votare. Ion Cobîşenco a declarat că la alegerile din 2010, prezenţa la vot a tinerilor basarabeni a fost de aproximativ 70%, iar în acest an speră că cifra va trece de 90%.

Vlad Gâra, preşedintele Organizaţiei Studenţilor Basarabeni din Constanţa, a menţionat că acţiuni de încurajare a participării la vot au fost şi vor mai fi organizate şi în Republica Moldova.

Pentru cetăţenii moldoveni din România, în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie vor fi deschise 11 secţii de votare - la Bucureşti (2), Iaşi (2), Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj, Constanţa, Bacău şi Suceava.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam