Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Aprilie 2018 | 11:16
Conaţionalii noştri de peste hotare pomenesc în mod deosebit răposaţii de la baştină, conducându-se după tradiţiile statului unde s-au stabilit cu traiul, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Septembrie 2017 | 09:41
Un înotător din Moldova a traversat înot strâmtoarea Gibraltar
Dmitri Voloşin – este cel de-al doilea înotător moldovean care a reuşit să traverseze în înot strâmtoarea Gibraltar. Sportivul a depăşit strâmtoarea cu distanţa de 18 kilometri în patru ore şi 27 de minute. Împreună cu el au înfruntat strâmtoarea dintre Africa şi Europa doi sportivi din SUA şi Franţa.
12 Septembrie 2017 | 19:20
Un microbuz din Moldova, implicat într-un accident rutier în Ungaria
Un accident rutier a avut loc în Ungaria cu implicarea unui microbuz cu moldoveni. O persoană a decedat, iar alte zece au ajuns la spital, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la jurnal.md.
12 Septembrie 2017 | 18:50
Aplicaţie mobilă pentru moldovenii care vor să plece în Federaţia Rusă
Moldovenii care vor să plece la muncă în Federaţia Rusă pot verifica on-line dacă au sau nu interdicţia de a intra pe teritoriul acestei ţării. În cadrul unei conferinţe de presă, a fost prezentată o aplicaţie mobilă, numită Deportivo.net, unde moldovenii pot afla motivul unei eventuale interdicţii, dar şi condiţiile de intrare pe teritoriul Rusiei, relatează Mesager.
12 Septembrie 2017 | 09:24
A fost constituită prima Frăţie a vinurilor şi gastronomiei moldoveneşti peste hotare
La iniţiativa cetăţenilor Republicii Moldova din Portugalia a fost constituită „Frăţia de enologie şi gastronomie moldovenească”. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Palatului Marques de Pombal din orasul Oeiras, Portugalia şi a fost organizat cu scopul promovării la cel mai înalt nivel a vinurilor şi gastronomiei Republicii Moldova în Portugalia.
11 Septembrie 2017 | 09:52
Un luptător moldovean a cucerit bronzul la Campionatul Mondial de cadeţi
Luptătorul de stil liber Piotr Caraseni a devenit singurul moldovean care a urcat pe podium la Campionatul Mondial de cadeţi, ce s-a desfăşurat la Atena.
05 Septembrie 2017 | 20:32
Tablourile lui Valeriu Paladi, într-o expoziţie la Chişinău
„Tăcerea care vorbeşte” este genericul expoziţiei personale a artistului plastic Valeriu Paladi, originar din Republica Moldova şi stabilit în Italia. Vernisajul a avut loc la Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) în cadrul proiectului: „Atragerea artiştilor din Republica Moldova, care s-au afirmat în străinătate”, relatează Mesager.
04 Septembrie 2017 | 18:18
Listele moldovenilor admişi la studii universitare în România, făcute publice
Ambasada României la Chişinău a făcut publice listele românilor de pretutindeni cărora li s-a emis aprobări de şcolarizare la studii universitare. Astfel, 1165 de tineri din Republica Moldova, admişi la universităţile din România, vor avea posibilitatea să termine o specialitate în ţara vecină – România.
03 Septembrie 2017 | 19:40
Ziua Diasporei la Străşeni
Începutul toamnei i-a unit în cadrul unui festival, în premieră, pe locuitorii din Străşeni, care muncesc în Italia, Spania, Franţa sau Marea Britanie. Autorităţile locale au organizat sărbătoarea „Ziua Diasporei”, relatează Mesager.
03 Septembrie 2017 | 14:09
Sărbătorile naţionale, marcate în Elveţia prin cântec şi voie bună
Sărbătorile naţionale sunt marcate departe de casă prin cântec şi voie bună. Ambasada Republicii Moldova în Elveţia a marcat la Geneva Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române. Cu bucate tradiţionale alese şi interpreţi renumiţi, conaţionalii noştri au sărbătorit, de asemenea, un sfert de secol de la aderarea ţării noastre la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Elveţia, relatează Moldova 1.
01 Septembrie 2017 | 18:46
Războiul descris de un martor al timpului: ,,Istorie şi Adevăr” de Eugen Statnic
Conaţionalul nostru Eugen Statnic, stabilit în Germania, a lansat noutatea editorială ,,Istorie şi Adevăr”. Cartea abordeaza tema celor două războaie mondiale în baza unor surse occidentale şi a fost lansată în cadrul festivalului Bookfest – 2017, ce se desfăşoară zilele acestea la Chişinău, relatează Radio Moldova Actualităţi.
30 August 2017 | 14:48
Cetăţean moldovean, acuzat de evaziune fiscală în Italia
Autorităţile italiene au depistat un cetăţean moldovean, care este acuzat de fraudă fiscală în valoare de 30 de milioane de euro. Moldoveanul, în vârstă de 36 de ani, conform presei italiene, deţine o serie de companii „conectate„ după sistemul „cutiilor chinezeşti”, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la bani.md
30 August 2017 | 13:32
O moldoveancă, filmată cum o bate pe bătrâna de care îngrijea în Italia
O moldoveancă în vârstă de 46 de ani, care îngrijea de o bătrână în oraşul Padova (Italia), îşi bătea periodic bătrâna pe care o îngrijea. Femeia a fost filmată de către un vecin, iar forţele de ordine cercetează cazul, scrie ştirilocale.md.
29 August 2017 | 19:00
A V-a ediţie a Programului DOR a ajuns la final
Cea de-a V-a ediţie a Programului DOR – „Diasporă. Origini. Reveniri”, care a reunit o sută de copii din diasporă, sosiţi din 14 ţări, s-a încheiat luni, 28 august. Timp de o săptămână, adolescenţii au socializat cu semenii lor de acasă şi au fost implicaţi în diferite activităţi de promovare a valorilor neamului.
28 August 2017 | 16:27
Ziua Independenţei, sărbătorită de diaspora din Lisabona
Muzica populară a răsunat ieri şi la mii de kilometri distanţă de ţara noastră. Moldovenii din diasporă au sărbătorit Ziua Independenţei. Chiar dacă sunt departe de casă, nu au uitat de tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti. Conaţionalii noştri aflaţi în Portugalia au încins hore şi au urat mulţi ani ţării de origine, relatează Mesager.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam