Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Noiembrie 2017 | 11:15
Moldovenii aflaţi legal, dar şi ilegal în Franţa, care vor reveni acasă să se angajeze în câmpul muncii, vor fi ajutaţi să se formeze profesional şi să-şi deschidă o afacere relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la IPN.
29 Aprilie 2017 | 10:47
Prestaţie spectaculoasă pentru Iuliana Beregoi în finala „Голос.Дети”
Tânăra interpretă din Republica Moldova, Iuliana Beregoi, a avut o prestaţie spectaculoasă în Marea Finală a show-ului muzical „Голос.Дети”, din Federaţia Rusă. Iuliana, în vârstă de 12 ani, a ales să câte piesa „Lupii”, din repertoriul interpretei române ADDA.
28 Aprilie 2017 | 11:21
Trei moldoveni au descoperit cum pot fi recoltate analizele de sânge prin respiraţie
O nouă premieră marca UTM revoluţionează sectorul nano în ingineria biomedicală, câştigând recunoaştere internaţională – asta după ce trei tineri, doctoranzi ai Universităţii Tehnice din Moldova au descoperit o metodă inedită ce permite recoltarea analizelor de sânge prin respiraţie. Este vorba despre doctoranzii Eugeniu Lazari, anul III; Vasile Postica şi Nicolai Ababii, anul I. Rezultatele lucrării ştiinţifice au fost selectate pentru coperta frontală a unei reviste germane de specialitate – SMALL Nano-Micro.
26 Aprilie 2017 | 16:07
Moldova revine la concursul „Novaia Volna”
Republica Moldova revine pe scena concursului internaţional „Novaia Volna”. În acest an, ţara noastră va fi reprezentată de trupa „Doredos”. Despre cum au reuşit să treacă peste emoţiile preselecţiilor, cine este cel mai de temut membru al juriului, dar şi ce condiţii trebuie să îndeplinească pentru a nu fi eliminaţi din concurs, aflaţi de la membrii trupei, invitaţii emisiunii „Cine vine la noi?” de la postul public de televiziune Moldova 1.
26 Aprilie 2017 | 15:21
Doina Cecan, moldoveanca care a reuşit să-şi făurească o carieră de succes la Dubai
Povestea ei pare desprinsă dintr-un film - a mers în vacanţă, iar de atunci viaţa i s-a schimbat la 180 de grade. Vorbim despre stilista Doina Cecan, moldoveanca care a reuşit să se afirme în calitate de hair trainer în cel mai mare oraş din Emiratele Arabe Unite - Dubai. Cum este să locuieşti în unul dintre cele mai frumoase, dar şi scumpe oraşe ale lumii, dar şi cât de mult contează pentru ea să educe talentul şi generaţiilor care vin, aflăm chiar de la stilista Doina Cecan, invitata emisiunii „Cine vine la noi?” de la postul public de televiziune Moldova 1.
25 Aprilie 2017 | 11:56
Carla’s Dreams - Artistul Anului 2016 la Premiile Muzicale Radio România
Radio România a premiat, aseară, cele mai bune creaţii muzicale româneşti ale anului 2016, într-un concert-spectacol, iar premiul pentru „Artistul Anului” i-a fost acordat trupei Carla’s Dreams, din Republica Moldova, transmite agenţia de presă Rador.
20 Aprilie 2017 | 15:42
Aur pentru Moldova la un campionat european de sambo
Moldoveanca Viorica Prisăcaru a cucerit medalia de aur la Campionatul European de Sambo, rezervat juniori/tineret, în categoria de 68 kg, în lupta cu rusoaica Mutnykh Ekaterina.
19 Aprilie 2017 | 14:53
Dansatorii moldoveni, premiaţi la un campionat european de dans
Dansatorii moldovenii au fost premiaţi cu aur la Campionatul European de Dans Latin. Dorin Frecăuţanu şi Marina Sergheeva au impresionat publicul şi juraţii cu o prestaţie de excepţie, pe ritmuri de rumba şi cha-cha, relatează Mesager.
18 Aprilie 2017 | 09:43
Cultura şi tradiţiile Republicii Moldova, prezentate în Japonia
Frumuseţea tradiţiilor ţării noastre a ajuns să fie etalată şi în Japonia. În perioada 15-16 aprilie curent, în regiunea staţiei Nippori din oraşul Tokyo, a fost organizat, în premieră, Festivalul Republicii Moldova în Japonia.
16 Aprilie 2017 | 14:00
Paştele, sărbătorit de diaspora moldovenească
Moldovenii aflaţi peste hotare se străduiesc în fiecare an, fiecare în felul său, să sărbătorească Învierea lui Iisus Hristos. Ei pregătesc bucate ca acasă şi vin la biserică în noaptea Învierii. Vasile Şestovschi, preotul paroh de la Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” din Padova, Italia, povesteşte cum sărbătoreşte diaspora moldovenească Paştele, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Aprilie 2017 | 11:56
Moldovenii cu cetăţenie română ar putea avea acces la pensiile din România
Românii din afara ţării ar putea avea posibilitatea să efectueze plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii chiar dacă nu au domiciliul sau reşedinţa în România. Prevederile se conţin într-un nou proiect de lege iniţiat de deputatul român Constantin Codreanu şi înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din România.
12 Aprilie 2017 | 13:11
A apărut a treia ediţie a revistei „Moldova de oriunde”
A fost lansată a treia ediţie a revistei „Moldova de oriunde”, în vederea promovării culturii Republicii Moldova şi a aducerii acesteia mai aproape de cei plecaţi peste hotarele ţării, dar şi a promovării reuşitelor conaţionalilor noştri, relatează Radio Moldova Actualităţi.
07 Aprilie 2017 | 17:27
Valeriu Sireţanu – moldoveanul care şi-a mutat grădina de acasă în SUA
Un antreprenor moldovean şi-a mutat grădina de acasă, din Republica Moldova, în Connecticut, Statele Unite Ale Americii. Pentru a înţelege cum funcţionează politica agrară din America de Nord, a vizitat mai multe state. Acum în grădina lui găseşti legume pur ecologice care îţi lasă gura apă şi îţi aduce aminte de Republica Moldova. Cum este să trăieşti în „Ţara tuturor posibilităţilor”, cât este de uşor să îţi deschizi o afacere de succes într-o ţară străină şi cum funcţionează politica agrară în SUA, comparativ cu cea din Republica Moldova, aflăm de la moldoveanul Valeriu Sireţanu, eroul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune.
05 Aprilie 2017 | 20:03
Militarii din Orchestra Prezidenţială au participat la „Musikparade 2017”
Instrumentişti din cadrul Orchestrei Prezidenţiale a Republicii Moldova au evoluat, în perioada 23-27 martie, la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare „Musikparade 2017”. Evenimentul a avut loc în Germania, reunind muzicieni militari din SUA şi de pe continentul european. Despre participarea la acest festival au povestit membrii Orchestrei Prezidenţiale, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea publică.
05 Aprilie 2017 | 14:43
Protecţia socială a cetăţenilor moldoveni din Italia, discutată la Guvern
Semnarea cu Italia a unui acord de protecţie a drepturilor sociale a cetăţenilor din ambele state este importantă, a menţionat prim-ministrul Pavel Filip la întrevederea cu Ambasadorul Republicii Italiene, Valeria Biagiotti. Premierul a exprimat gratitudine autorităţilor italiene pentru atitudinea pozitivă faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi în Italia, potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Comunicare şi Protocol a Guvernului.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam