Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Mai 2017 | 08:20
A plecat din Republica Moldova la doar nouă ani. De-a lungul celor circa 16 ani de când se află în Statele Unite ale Americii multe s-au schimbat, însă pasiunea faţă de calculatoare şi tot ceea ce înseamnă tehnologii informaţionale (IT) au rămas. Chiar dacă planurile de a reveni vreodată acasă sunt încă îndepărtate, tânărul moldovean recunoaşte, şi-ar dori să poată colabora cu tinerii din Republica Moldova pasionaţi de aceleaşi domeniu – IT. Cum este să lucrezi într-o companie IT renumită din SUA, ce implică acest lucru, dar şi ce planuri de viitor are tânărul moldovean, aflaşi din emisiunea „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune Moldova 1.
16 Aprilie 2017 | 14:00
Paştele, sărbătorit de diaspora moldovenească
Moldovenii aflaţi peste hotare se străduiesc în fiecare an, fiecare în felul său, să sărbătorească Învierea lui Iisus Hristos. Ei pregătesc bucate ca acasă şi vin la biserică în noaptea Învierii. Vasile Şestovschi, preotul paroh de la Biserica Ortodoxă „Naşterea Maicii Domnului” din Padova, Italia, povesteşte cum sărbătoreşte diaspora moldovenească Paştele, relatează Radio Moldova Actualităţi.
13 Aprilie 2017 | 11:56
Moldovenii cu cetăţenie română ar putea avea acces la pensiile din România
Românii din afara ţării ar putea avea posibilitatea să efectueze plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii chiar dacă nu au domiciliul sau reşedinţa în România. Prevederile se conţin într-un nou proiect de lege iniţiat de deputatul român Constantin Codreanu şi înaintat Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor din România.
12 Aprilie 2017 | 13:11
A apărut a treia ediţie a revistei „Moldova de oriunde”
A fost lansată a treia ediţie a revistei „Moldova de oriunde”, în vederea promovării culturii Republicii Moldova şi a aducerii acesteia mai aproape de cei plecaţi peste hotarele ţării, dar şi a promovării reuşitelor conaţionalilor noştri, relatează Radio Moldova Actualităţi.
07 Aprilie 2017 | 17:27
Valeriu Sireţanu – moldoveanul care şi-a mutat grădina de acasă în SUA
Un antreprenor moldovean şi-a mutat grădina de acasă, din Republica Moldova, în Connecticut, Statele Unite Ale Americii. Pentru a înţelege cum funcţionează politica agrară din America de Nord, a vizitat mai multe state. Acum în grădina lui găseşti legume pur ecologice care îţi lasă gura apă şi îţi aduce aminte de Republica Moldova. Cum este să trăieşti în „Ţara tuturor posibilităţilor”, cât este de uşor să îţi deschizi o afacere de succes într-o ţară străină şi cum funcţionează politica agrară în SUA, comparativ cu cea din Republica Moldova, aflăm de la moldoveanul Valeriu Sireţanu, eroul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune.
05 Aprilie 2017 | 20:03
Militarii din Orchestra Prezidenţială au participat la „Musikparade 2017”
Instrumentişti din cadrul Orchestrei Prezidenţiale a Republicii Moldova au evoluat, în perioada 23-27 martie, la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare „Musikparade 2017”. Evenimentul a avut loc în Germania, reunind muzicieni militari din SUA şi de pe continentul european. Despre participarea la acest festival au povestit membrii Orchestrei Prezidenţiale, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea publică.
05 Aprilie 2017 | 14:43
Protecţia socială a cetăţenilor moldoveni din Italia, discutată la Guvern
Semnarea cu Italia a unui acord de protecţie a drepturilor sociale a cetăţenilor din ambele state este importantă, a menţionat prim-ministrul Pavel Filip la întrevederea cu Ambasadorul Republicii Italiene, Valeria Biagiotti. Premierul a exprimat gratitudine autorităţilor italiene pentru atitudinea pozitivă faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi în Italia, potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Comunicare şi Protocol a Guvernului.
04 Aprilie 2017 | 13:17
La Tokyo va fi organizat Festivalul Republicii Moldova
Oraşul Tokyo, Japonia, va găzdui în perioada 15-16 aprilie, în premieră, Festivalul Republicii Moldova. În cadrul evenimentului vor fi prezentate produse autohtone, bucătăria naţională, materiale promoţionale şi suvenire. De asemenea, va fi interpretat un recital muzical de compatrioţii noştri.
03 Aprilie 2017 | 17:14
Un moldovean a decedat într-un accident în Ucraina
Un cetăţean moldovean a decedat în urma unui accident rutier produs în dimineaţa zilei de astăzi în regiunea Vinniţa, Ucraina.
01 Aprilie 2017 | 10:18
Seară dedicată Republicii Moldova la Muzeul Naţional al Hărţii şi Cărţilor Vechi din Bucureşti
Harta „Valahia, Moldova, Basarabia”, editată la Amsterdam, în anul 1769, de către moştenitorii faimosului cartograf, J.B. Homann, a fost prezentată în cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Naţional al Hărţii şi Cărţilor Vechi din Bucureşti, de către ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.
31 Martie 2017 | 15:01
Doi moldoveni au decedat într-un grav accident în Ucraina
Accident grav în regiunea Lvov, Ucraina. Doi moldoveni au murit după ce automobilul în care se aflau s-a tamponat violent cu un autobuz plin cu turişti din Belarus, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la mediabrest.by.
31 Martie 2017 | 10:28
Tradiţiile moldoveneşti, promovate în Portugalia
Mărţişoare, flori, cântece, poezii, dansuri tradiţionale moldoveneşti şi portugheze – de acestea au avut parte cei prezenţi la Festivalul „Sfântă ni-i casa”, organizat în Portugalia de către Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni „Mioriţa”.
30 Martie 2017 | 13:43
Veste importantă pentru cei care doresc să obţină cetăţenia română
Veste importantă pentru cetăţenii care doresc să depună dosarul pentru redobândirea cetăţeniei. Începând cu data de 2 aprilie curent, la Birourile teritoriale din Galaţi, Iaşi şi Suceava, înregistrarea dosarelor de cetăţenie se va face numai pe baza programărilor on-line de pe site-ul instituţiei, informează unimedia.info.
30 Martie 2017 | 13:27
Un moldovean, reţinut în Italia pentru jaf
Un moldovean, în vârstă de 23 de ani, a fost reţinut de oamenii legii din Italia, fiind cercetat pentru jaf, informează ştirilocale.md.
28 Martie 2017 | 14:41
Cetăţenii moldoveni trimit acasă mai mulţi bani
Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în străinătate au trimis acasă, în primele două luni din acest an, circa 154 de milioane de dolari, în creştere cu 17 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, arată ultimele date ale Băncii Naţionale a Moldovei, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la jurnal.md.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam