Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Aprilie 2018 | 11:16
Conaţionalii noştri de peste hotare pomenesc în mod deosebit răposaţii de la baştină, conducându-se după tradiţiile statului unde s-au stabilit cu traiul, relatează Radio Moldova Actualităţi.
05 Februarie 2018 | 13:40
Bucatele tradiţionale moldoveneşti, promovate în Grecia
Moldoveanca Svetlana Lisagor Vergis, stabilită de mai mulţi ani în Grecia, care a primit recent Premiul de Onoare în cadrul festivităţii anuale „Oamenii anului”, a fost protagonista emisiunii „În bucătăria migranţilor”, de la televiziunea naţională a Greciei. Svetlana a preparat zeamă de pui, friptură şi mămăligă. Ea a vorbit despre tradiţia culinară din Moldova, acţiunile de promovare şi a culturii noastre şi despre cooperarea dintre cele două state.
03 Februarie 2018 | 10:12
Moldoveanul rănit în accidentul rutier produs în Rusia a ajuns acasă
Moldoveanul rămas în viaţă în urma cumplitului accident rutier, produs duminica trecută în regiunea Kaluga, din Federaţia Rusă, a ajuns acasă vineri seara. Bărbatul a fost transportat cu trenul Moscova – Chişinău, fiind însoţit de către un angajat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), a comunicat pentru Radio Moldova Actualităţi, ofiţerul de presă al instituţiei, Liliana Puşcaşu.
02 Februarie 2018 | 09:21
Moldovenii ce şi-au pierdut viaţa în accidentul produs în Rusia au fost aduşi acasă
Cetăţenii moldoveni ce şi-au pierdut viaţa în accidentul rutier produs din Federaţia Rusă au fost aduşi acasă, în această noapte, de un grup de ofiţeri al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), însoţit de rudele victimelor.
31 Ianuarie 2018 | 19:00
Oportunităţi de angajare pentru migranţi
Executivul a aprobat astăzi o nouă Listă a ocupaţiilor prioritare, care include 127 cele mai solicitate funcţii pe piaţa muncii din Republica Moldova, care pot fi ocupate de către migranţii aflaţi în ţara noastră.
31 Ianuarie 2018 | 15:07
Moldovenii care muncesc în Italia ar putea beneficia de pensii
Republica Moldova va începe negocierea unui proiect de acord privind stabilirea şi exportul prestaţiilor de asigurări sociale cu Republica Italiană. Comisia pentru politică externă şi integrare europeană a Parlamentului a avizat astăzi, 31 ianuarie, un proiect de lege în acest sens.
30 Ianuarie 2018 | 09:13
Trei cetăţeni moldoveni şi-au pierdut viaţa într-un accident rutier produs în Rusia
Trei cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier produs în Federaţia Rusă. Potrivit Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), care face referire la Ministerul Situaţii Excepţionale al Rusiei, tragedia a avut loc duminică, 28 ianuarie, în jurul orei 23:00, în regiunea Kaluga, raionul Meşciovsk, pe traseul M-3, km 234.
29 Ianuarie 2018 | 15:51
Au fost desemnaţi câştigătorii concursului de fotografie „Mândru că sunt din Moldova”
Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) a anunţat numele câştigătorilor concursului de fotografie „Mândru că sunt din Moldova”. Este vorba despre trei tinere, ale căror fotografii i-au impresionat cel mai mult pe membrii juriului.
29 Ianuarie 2018 | 13:41
O violonistă originară din Republica Moldova a primit premiul Grammy
Violonista Patricia Kopatchinskaja, originară din Republica Moldova, a primit premiul Grammy pentru albumul ei „Death and the Maiden” înregistrat cu orchestra de cameră din Saint Paul, Statele Unite ale Americii, relatează Moldova 1.
28 Ianuarie 2018 | 13:08
Un moldovean a traversat înot şapte strâmtori
Un moldovean a devenit al optulea om de pe glob care a traversat înot şapte strâmtori. Este vorba de Ion Lazarenco Tiron, stabilit de mai mulţi ani în Irlanda, relatează Moldova 1.
27 Ianuarie 2018 | 16:37
Lucrările unui sculptor din Moldova, expuse la Iaşi
Expoziţia personală a lucrărilor distinsului sculptor Dumitru Verdianu a fost inaugurată la Palatul Culturii din Iaşi, după ce s-a bucurat de mare succes în rândurile iubitorilor de frumos din Chişinău, relatează Moldova 1.
25 Ianuarie 2018 | 16:20
Şase cetăţeni moldoveni au rămas blocaţi în Belarus după ce li s-a defectat automobilul
Şase cetăţeni ai Republicii Moldova, ce se întorceau acasă din Sankt Petersburg, Federaţia Rusă, au rămas blocaţi pe un traseu din Republica Belarus, după ce microbuzul cu care se deplasau s-a defectat, notează site-ul belta.by.
25 Ianuarie 2018 | 09:41
Migranţii moldoveni în Israel vor putea depune cerere de stabilire a pensiei la noul loc de reşedinţă
Cabinetul de miniştri a decis iniţierea negocierilor asupra Programului-pilot între Guvernele Republicii Moldova şi Statului Israel cu privire la angajarea cetăţenilor Republicii Moldova în calitate de îngrijitori ai persoanelor vârstnice cu dizabilităţi din Israel, transmite IPN, citat de Radio Moldova Actualităţi.
22 Ianuarie 2018 | 16:50
Proiectul „ARC muzical-istoric” revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană
„ARC muzical-istoric”, proiectul independent de redescoperire, conservare şi difuzare a unui segment din patrimoniul istoric, intelectual şi cultural în dispariţie al Republicii Moldova – muzica clasică de la începutul/jumătatea sec. XX - revine cu două concerte de muzică clasică basarabeană, informează Biroul Relaţii cu Diaspora.
22 Ianuarie 2018 | 14:28
Moldovenii din Canada au constituit Consiliul Naţional al Diasporei
Moldovenii din Canada au constituit, la 20 ianuarie, Consiliul Naţional al Diasporei din Canada (CNDC). Evenimentul de constituire a CNDC a avut loc în cadrul organizării unei mase rotunde a asociaţiilor diasporei din Canada. Decizia de constituire a CNDN aparţine asociaţiilor obşteşti ale diasporei Republicii Moldova.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam