Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Mai 2017 | 08:20
A plecat din Republica Moldova la doar nouă ani. De-a lungul celor circa 16 ani de când se află în Statele Unite ale Americii multe s-au schimbat, însă pasiunea faţă de calculatoare şi tot ceea ce înseamnă tehnologii informaţionale (IT) au rămas. Chiar dacă planurile de a reveni vreodată acasă sunt încă îndepărtate, tânărul moldovean recunoaşte, şi-ar dori să poată colabora cu tinerii din Republica Moldova pasionaţi de aceleaşi domeniu – IT. Cum este să lucrezi într-o companie IT renumită din SUA, ce implică acest lucru, dar şi ce planuri de viitor are tânărul moldovean, aflaşi din emisiunea „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune Moldova 1.
28 Martie 2017 | 13:59
Vinul moldovenesc, pe gustul Asiei
Aproape 200 de tipuri de vinuri şi divinuri au putut fi apreciate de vizitatorii Expoziţiei „China Food and Drink Fair 2017”, ce s-a încheiat în oraşul Chengdu din China. Ca urmare, vinificatorii din Republica Moldova au stabilit peste 300 de contacte noi pentru cooperare pe viitor, relatează Radio Moldova Actualităţi.
27 Martie 2017 | 19:07
Germania va introduce taxa de drum pentru cetăţenii străini
Parlamentul german a aprobat introducerea unei taxe de drum pentru străini încă în anul 2015, dar din cauza nemulţumirilor pe care le-a generat aceasta în rândurile mai multor state ale Uniunii Europene, care au criticat decizia drept una discriminatorie şi împotriva legilor UE, legea a fost modificată, iar vinerea trecută, votată de Parlament. Implementarea legii însă, ar putea fi amânată până la alegerile din 24 septembrie, informează piataauto.md, cu referire la Reuters.
25 Martie 2017 | 14:00
Rusia a prelungit termenul amnistiei migraţionale
Preşedintele Igor Dodon anunţă că termenul în care cetăţenii Republicii Moldova îşi pot legaliza şederea în Federaţia Rusă a fost prelungit până pe 12 mai, relatează Moldova 1.
25 Martie 2017 | 09:33
Un basarabean a cucerit juraţii unui concurs de talente din România
O nouă ediţie a emisiunii de peste Prut, „Românii au Talent”, a adus un nou moment de excepţie din partea unui talent basarabean. Este vorba de Maxim Prepeliţă, ce vine de la Orhei şi este un tânăr bijutier. El a interpretat piesa „Caruso” de Andrea Bocelli, relatează Radio Moldova Actualităţi.
24 Martie 2017 | 15:52
Bogdana-Bianca Visterniceanu, micul talent care a ajuns în finala Next Star
Bogdana-Bianca Visterniceanu este o fetiţă de 9 anişori, care a ajuns în finala show-ului Next Star, din România. A avut un număr interesant, în care a mimat diferite dialoguri din filme arhicunoscute, alături de Şerban Copoţ, fostul membru al trupei Animal X. I-a impresionat pe toţi cu expresivitatea ei şi a trecut în finala concursului. Mai multe despre experienţa ei la show ne-a povestit Bogdana, în platoul emisiunii „Bună dimineaţa”.
24 Martie 2017 | 15:50
Copiii din diasporă pot aplica la a V-a ediţie a programului DOR
Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) al Cancelariei de Stat lansează înscrierile la cea de-a V-a ediţie a programului DOR, destinat copiilor din diaspora Republicii Moldova, care se va desfăşura în perioada 20-28 august, sub patronajul Guvernului.
22 Martie 2017 | 08:50
Romanul „Tema pentru acasă” a apărut şi în SUA
Romanul scriitorului Nicolae Dabija „Tema pentru acasă”, care a cunoscut opt ediţii cu un tiraj total de 60 de mii de exemplare, ceea ce constituie un record pentru o carte de proză românească, tradus în mai multe limbi, a apărut recent şi în Statele Unite ale Americii, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la Moldpres.
21 Martie 2017 | 11:36
Cunoaşte-l pe singurul moldovean inclus în clasamentul Forbes 2017
Boris Mints, în vârstă de 58 de ani, este singurul om de afaceri originar din Republica Moldova prezent în clasamentul Forbes din anul 2017 al miliardarilor, cu o avere estimată la 1,35 miliarde de dolari, informează mold-street.com.
21 Martie 2017 | 11:14
Tragedie în familia unor moldoveni stabiliţi în Rusia
Copilul unei familii de moldoveni stabiliţi în Rusia se află în stare gravă după ce s-a împuşcat accidental în burtă. Tragedia s-a produs duminică, 19 martie, informează mk.ru.
19 Martie 2017 | 20:00
Regal al vinurilor moldoveneşti la Dusseldorf
Vinificatorii moldoveni s-au reunit şi în acest an la cea mai importantă expoziţie specializată de talie mondială, ca să demonstreze vizitatorilor calitatea ireproşabilă a produselor vitivinicole autohtone. Evenimentul se desfăşoară pe parcursul a două zile, în oraşul german Dusseldorf, relatează Mesager.
19 Martie 2017 | 13:10
Lidia Isac a avut o prestaţie spectaculoasă la show-ul „Vocea Franţei”
Vrea să cucerească publicul francez. Este calea aleasă de către interpreta Lidia Isac, care şi-a încercat norocul la un nou concurs. De această dată vocea ei a răsunat pe scena show-ului televizat „Vocea Franţei”. A cântat o piesă într-o franceză perfectă şi a reuşit să întoarcă un scaun, relatează Moldova 1.
19 Martie 2017 | 12:29
Reprezentanţii diasporei din 19 ţări şi-au dat întâlnire la Veneţia
Aproximativ 200 de cetăţeni moldoveni, stabiliţi în 19 ţări diferite, şi-au dat întâlnire la Veneţia, Italia, în cadrul unui eveniment organizat de Comunitatea Adoptă un Vot. Participanţii s-au mobilizat prin intermediul grupului de pe Facebook „Adoptă un Vot”, lansat în preajma alegerilor prezidenţiale din toamna anului trecut.
16 Martie 2017 | 15:17
Sondaj: Peste 50% dintre moldovenii plecaţi peste hotare nu doresc să revină în ţară
Din cauza corupţiei, dar şi a lipsei locurilor de muncă, peste 50 de procente dintre moldovenii plecaţi peste hotare nu doresc să revină pentru a locui în Republica Moldova. Aceste date au fost oferite astăzi în cadrul unui sondaj prezentat de directorul Institutului de Marketing şi Sondaje (IMAS), Doru Petruţi, relatează Radio Moldova Actualităţi.
15 Martie 2017 | 14:31
„Cu drag pentru acasă”: Băştinaşii susţin localităţile din care au plecat
23 de comunităţi din Republica Moldova au reuşit să implice migranţii în realizarea proiectelor pentru dezvoltarea localităţilor de baştină prin colectarea de fonduri. Astăzi, 15 martie, la Chişinău se desfăşoară evenimentul de totalizare a campaniei: ,,Cu drag pentru acasă”, sprijinită financiar de Guvernului Elveţian, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam