Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Noiembrie 2017 | 11:15
Moldovenii aflaţi legal, dar şi ilegal în Franţa, care vor reveni acasă să se angajeze în câmpul muncii, vor fi ajutaţi să se formeze profesional şi să-şi deschidă o afacere relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la IPN.
23 August 2017 | 15:40
Executivul sporeşte protecţia socială a moldovenilor angajaţi în Germania
Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială, semnat pe 12 ianuarie 2017. Documentul prevede asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.
22 August 2017 | 17:41
Copii din toate colţurile lumii, reuniţi la tabăra „Dor”
80 de copii din diasporă şi 20 care locuiesc în Republica Moldova, timp de o săptămână vor participa la diverse ateliere şi vor vizita atracţiile turistice din Moldova, relatează Mesager.
19 August 2017 | 19:16
Diaspora a participat la expoziţia-târg „Moldova de oriunde”
Tradiţiile, obiceiurile şi cultura din mai multe ţări ale lumii au stat astăzi la o masă. În cadrul expoziţiei-târg cu titlul sugestiv „Moldova de oriunde”, reprezentanţii diasporei au prezentat bucate tradiţionale şi obiecte de artizanat din ţările în care locuiesc, relatează Mesager.
18 August 2017 | 12:20
Zilele Diasporei au început la Chişinău
La Chişinău a fost dat startul activităţilor din cadrul Zilelor Diasporei 2017. Debutul a fost dat la Guvern, unde au participat reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Centrale, ai diasporei din Republica Moldova şi cetăţeni stabiliţi în alte ţări, dar care s-au reîntors acasă într-o mică vacanţă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17 August 2017 | 16:20
Veste bună pentru moldovenii din Marea Britanie
Guvernul britanic intenţionează să menţină călătoriile fără vize în Marea Britanie pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, chiar şi după Brexit. Astfel, moldovenii cu cetăţenie română ar putea să circule liber în Londra, relatează Mesager.
16 August 2017 | 20:02
Sfaturi pentru a întemeia o familie fericită de la o moldoveancă stabilită peste hotare
A decis să-şi transpună experienţa de viaţă într-o carte şi să o dedice tuturor conaţionalilor săi. E vorba despre Inga Cozlovschi, o moldoveancă care locuieşte de mai mulţi ani peste hotare, dar pentru care dorul de casă rămâne a fi principalul imbold de a reveni la baştină. Autoarea cărţii speră că textele sale îşi vor afla cititorii, iar ideea de a scrie o carte despre relaţiile de cuplu le va fi de ajutor celor care vor să-şi întemeieze o familie fericită, relatează Mesager.
15 August 2017 | 10:26
Un moldovean a obţinut medalia de argint la Olimpiada pentru Tineri din Coreea de Sud
Un tânăr inventator din Republica Moldova a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională pentru Tineri, ce s-a desfăşurat în perioada 11-13 august, în Coreea de Sud. Este vorba despre Valentin Vozian, laureat al Premiului mare al Concursului „Cel mai bun elev inovator - 2017”, care a impresionat juriul cu lucrarea „Sistem centralizat de drone”.
12 August 2017 | 15:41
O moldoveancă şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier în Italia
Accident tragic în Italia. O moldoveancă în vârstă de 39 de ani şi-a pierdut viaţa în urma unui accident rutier, notează site-ul stirilocale.md.
10 August 2017 | 15:52
Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii
Moldovenii care muncesc legal în Turcia vor putea beneficia de pensii. Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale dintre Republica Moldova şi Republica Turcia, semnat la Chişinău pe 5 mai 2017.
10 August 2017 | 10:00
Un atlet din Moldova s-a calificat în finala Campionatului Mondial din Londra
Atletul Serghei Marghiev s-a calificat în finala Campionatului Mondial de atletism din Londra, la proba aruncarea ciocanului. El a înregistrat rezultatul 75,18 metri.
09 August 2017 | 13:15
Administraţia unui Restaurant din Braşov, amendată pentru că folosea moldoveni angajaţi la negru
Patru cetăţeni ai Republicii Moldova au fost depistaţi muncind la un restaurant din România, deşi nu aveau drept de muncă pe teritoriul statului vecin. Pentru aceasta firma a fost amendată cu 40 de mii de lei româneşti, scrie site-ul adevarul.ro, citat de Radio Moldova Actualităţi.
08 August 2017 | 11:34
500 de abecedare „Albinuţa”, transmise de Guvern copiilor din diasporă
500 de abecedare „Albinuţa”, semnate de Grigore Vieru, a fost expediate de Guvernul Republicii Moldova, prin intermediul Biroului relaţii cu diaspora, copiilor născuţi peste hotarele ţării.
07 August 2017 | 15:40
Un luptător din Moldova a obţinut locul cinci la Mondialele de tineret
Luptătorul Serghei Jepan a obţinut cel mai bun rezultat dintre luptătorii de stil greco-roman la Campionatul Mondial de tineret din Finlanda. El s-a clasat pe locul cinci în limitele categoriei de greutate, 55 de kilograme.
07 August 2017 | 09:05
Responsabilitate pentru şederea moldovenilor în Rusia o vor purta persoanele care îi primesc
Responsabilitate pentru şederea moldovenilor în Federaţia Rusă o vor purta persoanele care îi primesc. Un proiect de lege, în acest sens, cu privire la şederea imigranţilor în ţară, a fost pregătit de Ministerul Afacerilor Interne al Rusiei, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la deschide.md.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam