Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
15 Aprilie 2018 | 11:16
Conaţionalii noştri de peste hotare pomenesc în mod deosebit răposaţii de la baştină, conducându-se după tradiţiile statului unde s-au stabilit cu traiul, relatează Radio Moldova Actualităţi.
21 Decembrie 2017 | 20:02
Italia în picturile unui artist plastic moldovean
Multă lumină şi căldură conţin cele 90 de peisaje, etalate la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”, semnate de pictorul Anatol Vlas, stabilit cu traiul de 16 ani în Italia. Artistul a revenit acasă cu prima expoziţie personală, intitulată ,,În fugă după Lumină”. Autorul a mărturisit ca prin intermediul acestor lucrări doreşte să comunice direct cu colegii de breaslă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
20 Decembrie 2017 | 12:56
Diaspora moldovenească, îndemnată să doneze cu drag pentru acasă
Autorităţile publice locale din 14 localităţi ale Republicii Moldova fac apel către băştinaşii plecaţi peste hotare să contribuie financiar la dezvoltarea comunităţilor în cadrul campaniei naţionale „Donez cu drag pentru acasă”, care va dura trei luni, relatează Radio Moldova Actualităţi.
19 Decembrie 2017 | 11:10
„Crăciun cu dor de casă” pentru diaspora moldovenească
Moldovenii stabiliţi cu traiul la Roma (Italia), Frankfurt pe Main (Germania), Paris (Franţa) au avut parte de spectacole inedite în cadrul Programului „Crăciun cu dor de casă”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD).
14 Decembrie 2017 | 09:08
Un autocar cu moldoveni, implicat într-un accident în România
Un autocar care venea din Chişinău şi în care se aflau 19 persoane s-a ciocnit, miercuri seara, cu un autoturism în care se aflau alţi trei oameni. Accidentul a avut loc pe DN 17, în localitatea Tiha Bârgăului, judeţul Bistriţa Năsăud, România, scrie Mediafax.
11 Decembrie 2017 | 10:01
Cod Roşu de vreme nefavorabilă în Bosnia şi Herţegovina
Moldovenii care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia şi Herţegovina trebuie să tina cont că Administraţia cantonală de Protecţie Civilă din Sarajevo a emis, pentru zilele de azi şi mâine, un Cod Roşu de vreme nefavorabilă pe întreg teritoriul ţării, relatează Radio Moldova Actualităţi.
08 Decembrie 2017 | 13:47
A fost lansată o nouă rundă de granturi pentru diasporă
Biroul Relaţii cu Diaspora (BRD) anunţă o nouă rundă de granturi în cadrul Programului Diaspora Engagement Hub (DEH). Programul este destinat cetăţenilor originari din Republica Moldova aflaţi peste hotare, iar scopul acestuia este de a-i susţine pe moldovenii din străinătate în implementarea ideilor lor în Republica Moldova şi de a pune în valoare capitalul uman al diasporei.
07 Decembrie 2017 | 12:25
Vinuri, nuci şi fructe uscate din Moldova vor fi expuse în Japonia
Douăsprezece vinării, trei companii producătoare de miere de albine şi două companii de fructe uscate şi nuci îşi vor expune produsele în cadrul unei expoziţii ce va fi organizată pe 18 decembrie la Tokio (Japonia). Evenimentul este organizat la iniţiativa şi cu finanţarea Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO), în colaborare cu Ambasada Republicii Moldova la Tokio, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la IPN.
04 Decembrie 2017 | 09:44
Zilele Culturii Republicii Moldova, organizate în Portugalia
În Republica Portugheză au fost organizate Zilele Culturii Republicii Moldova, desfăşurate cu genericul „Scumpă ţară şi frumoasă”. În cadrul evenimentului a fost evidenţiată importanţa implicării reprezentanţilor diasporei în procesul de promovare a culturii şi tradiţiilor naţionale ale Republicii Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
04 Decembrie 2017 | 09:07
Un restaurant moldovenesc din SUA, lăudat de o renumită publicaţie americană
Bogăţia culinară a unui restaurant moldovenesc din Newton a fost apreciată în numărul din noiembrie-decembrie a revistei Harvard Magazine. Autorii s-au arătat mulţumiţi de preţuri şi diversitatea bucatelor, relatează Moldova 1.
03 Decembrie 2017 | 18:13
Un moldovean a ajuns în finala unui concurs de talente din Italia
Un tânăr moldovean a ajuns în finala unui concurs de talente din Italia. Cu o voce calmă, dar foarte puternică, tânărul moldovean, în vârstă de 25 de ani, a cucerit din prima întreaga sală. Plăcut surprinşi, membrii juriului au cântat împreună cu el. Spectatorii l-au aplaudat în picioare, iar juraţii au avut doar cuvinte de laudă, relatează Mesager.
03 Decembrie 2017 | 15:19
Bucătăria moldovenească a făcut impresie la Târgul de Crăciun din Atena
La finele lunii noiembrie, în centrul expoziţional Helexpo din capitala Greciei s-a desfăşurat a 18-a ediţie a Târgului Internaţional de Crăciun, unde au participat corpurile diplomatice străine, acreditate în Grecia. Scopul acestui eveniment a fost unul nobil: colectarea mijloacelor băneşti pentru copiii din familiile social vulnerabile. Ambasada ţării noastre tot s-a aflat printre participanţi, iar la emisiunea „Moldovenii de pretutindeni” a fost prezentat chiar şi un reportaj de la târg.
28 Noiembrie 2017 | 15:56
Şapte moldoveni, arestaţi de poliţia italiană
Şapte moldoveni au fost arestaţi de poliţia italiană, iar alţi doi au fost anunţaţi în căutare pentru mai multe furturi din baruri şi magazine din regiunea Parma. La operaţiunea de reţinere au participat 50 de poliţişti, relatează Moldova 1.
27 Noiembrie 2017 | 17:32
Un grup de jurişti oferă consultaţii gratuite privind migraţia în Rusia
Un ghid ce explică procedurile de legalizare şi integrare a migranţilor în Federaţia Rusă a fost prezentat de către juriştii proiectului „90180.ru”. Ghidul va fi oferit gratuit persoanelor care vor solicita consultaţii, relatează Mesager.
25 Noiembrie 2017 | 10:23
Diaspora moldovenească din Belgia, la o discuţie cu Pavel Filip
Diaspora moldovenească din Belgia este interesată de situaţia actuală privind agricultura din Republica Moldova, de mersul investigaţiei fraudei bancare şi beneficiile reformei sistemului de pensii. Despre toate acestea diaspora a discutat, la Bruxelles, cu premierul Pavel Filip.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam