Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
20 Septembrie 2017 | 11:20
Numărul moldovenilor aflaţi la muncă în Rusia continuă să scadă. La începutul lunii iunie numărul acestora constituia 430.750 de persoane, în scădere cu 67 de mii faţă de iunie 2016, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la mold-street.com.
07 Aprilie 2017 | 17:27
Valeriu Sireţanu – moldoveanul care şi-a mutat grădina de acasă în SUA
Un antreprenor moldovean şi-a mutat grădina de acasă, din Republica Moldova, în Connecticut, Statele Unite Ale Americii. Pentru a înţelege cum funcţionează politica agrară din America de Nord, a vizitat mai multe state. Acum în grădina lui găseşti legume pur ecologice care îţi lasă gura apă şi îţi aduce aminte de Republica Moldova. Cum este să trăieşti în „Ţara tuturor posibilităţilor”, cât este de uşor să îţi deschizi o afacere de succes într-o ţară străină şi cum funcţionează politica agrară în SUA, comparativ cu cea din Republica Moldova, aflăm de la moldoveanul Valeriu Sireţanu, eroul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune.
05 Aprilie 2017 | 20:03
Militarii din Orchestra Prezidenţială au participat la „Musikparade 2017”
Instrumentişti din cadrul Orchestrei Prezidenţiale a Republicii Moldova au evoluat, în perioada 23-27 martie, la Festivalul Internaţional al Muzicilor Militare „Musikparade 2017”. Evenimentul a avut loc în Germania, reunind muzicieni militari din SUA şi de pe continentul european. Despre participarea la acest festival au povestit membrii Orchestrei Prezidenţiale, în cadrul emisiunii „Bună dimineaţa”, de la televiziunea publică.
05 Aprilie 2017 | 14:43
Protecţia socială a cetăţenilor moldoveni din Italia, discutată la Guvern
Semnarea cu Italia a unui acord de protecţie a drepturilor sociale a cetăţenilor din ambele state este importantă, a menţionat prim-ministrul Pavel Filip la întrevederea cu Ambasadorul Republicii Italiene, Valeria Biagiotti. Premierul a exprimat gratitudine autorităţilor italiene pentru atitudinea pozitivă faţă de cetăţenii moldoveni aflaţi în Italia, potrivit unui comunicat de presă emis de Direcţia Comunicare şi Protocol a Guvernului.
04 Aprilie 2017 | 13:17
La Tokyo va fi organizat Festivalul Republicii Moldova
Oraşul Tokyo, Japonia, va găzdui în perioada 15-16 aprilie, în premieră, Festivalul Republicii Moldova. În cadrul evenimentului vor fi prezentate produse autohtone, bucătăria naţională, materiale promoţionale şi suvenire. De asemenea, va fi interpretat un recital muzical de compatrioţii noştri.
03 Aprilie 2017 | 17:14
Un moldovean a decedat într-un accident în Ucraina
Un cetăţean moldovean a decedat în urma unui accident rutier produs în dimineaţa zilei de astăzi în regiunea Vinniţa, Ucraina.
01 Aprilie 2017 | 10:18
Seară dedicată Republicii Moldova la Muzeul Naţional al Hărţii şi Cărţilor Vechi din Bucureşti
Harta „Valahia, Moldova, Basarabia”, editată la Amsterdam, în anul 1769, de către moştenitorii faimosului cartograf, J.B. Homann, a fost prezentată în cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Naţional al Hărţii şi Cărţilor Vechi din Bucureşti, de către ambasadorul Republicii Moldova în România, Mihai Gribincea.
31 Martie 2017 | 15:01
Doi moldoveni au decedat într-un grav accident în Ucraina
Accident grav în regiunea Lvov, Ucraina. Doi moldoveni au murit după ce automobilul în care se aflau s-a tamponat violent cu un autobuz plin cu turişti din Belarus, relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la mediabrest.by.
31 Martie 2017 | 10:28
Tradiţiile moldoveneşti, promovate în Portugalia
Mărţişoare, flori, cântece, poezii, dansuri tradiţionale moldoveneşti şi portugheze – de acestea au avut parte cei prezenţi la Festivalul „Sfântă ni-i casa”, organizat în Portugalia de către Asociaţia Culturală a Imigranţilor Moldoveni „Mioriţa”.
30 Martie 2017 | 13:43
Veste importantă pentru cei care doresc să obţină cetăţenia română
Veste importantă pentru cetăţenii care doresc să depună dosarul pentru redobândirea cetăţeniei. Începând cu data de 2 aprilie curent, la Birourile teritoriale din Galaţi, Iaşi şi Suceava, înregistrarea dosarelor de cetăţenie se va face numai pe baza programărilor on-line de pe site-ul instituţiei, informează unimedia.info.
30 Martie 2017 | 13:27
Un moldovean, reţinut în Italia pentru jaf
Un moldovean, în vârstă de 23 de ani, a fost reţinut de oamenii legii din Italia, fiind cercetat pentru jaf, informează ştirilocale.md.
28 Martie 2017 | 14:41
Cetăţenii moldoveni trimit acasă mai mulţi bani
Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în străinătate au trimis acasă, în primele două luni din acest an, circa 154 de milioane de dolari, în creştere cu 17 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul trecut, arată ultimele date ale Băncii Naţionale a Moldovei, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la jurnal.md.
28 Martie 2017 | 13:59
Vinul moldovenesc, pe gustul Asiei
Aproape 200 de tipuri de vinuri şi divinuri au putut fi apreciate de vizitatorii Expoziţiei „China Food and Drink Fair 2017”, ce s-a încheiat în oraşul Chengdu din China. Ca urmare, vinificatorii din Republica Moldova au stabilit peste 300 de contacte noi pentru cooperare pe viitor, relatează Radio Moldova Actualităţi.
27 Martie 2017 | 19:07
Germania va introduce taxa de drum pentru cetăţenii străini
Parlamentul german a aprobat introducerea unei taxe de drum pentru străini încă în anul 2015, dar din cauza nemulţumirilor pe care le-a generat aceasta în rândurile mai multor state ale Uniunii Europene, care au criticat decizia drept una discriminatorie şi împotriva legilor UE, legea a fost modificată, iar vinerea trecută, votată de Parlament. Implementarea legii însă, ar putea fi amânată până la alegerile din 24 septembrie, informează piataauto.md, cu referire la Reuters.
25 Martie 2017 | 14:00
Rusia a prelungit termenul amnistiei migraţionale
Preşedintele Igor Dodon anunţă că termenul în care cetăţenii Republicii Moldova îşi pot legaliza şederea în Federaţia Rusă a fost prelungit până pe 12 mai, relatează Moldova 1.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam