Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
17 Februarie 2018 | 14:47
Un tânăr din Republica Moldova, în vârstă de 20 de ani, a decedat în Irlanda, în urma unui accident la locul de muncă, la o companie specializată în furnizarea produselor din carne de vită şi miel. Cazul a avut loc în după-amiaza zilei de vineri, 16 februarie, scrie irishpost.co.uk.
03 Septembrie 2017 | 19:40
Ziua Diasporei la Străşeni
Începutul toamnei i-a unit în cadrul unui festival, în premieră, pe locuitorii din Străşeni, care muncesc în Italia, Spania, Franţa sau Marea Britanie. Autorităţile locale au organizat sărbătoarea „Ziua Diasporei”, relatează Mesager.
03 Septembrie 2017 | 14:09
Sărbătorile naţionale, marcate în Elveţia prin cântec şi voie bună
Sărbătorile naţionale sunt marcate departe de casă prin cântec şi voie bună. Ambasada Republicii Moldova în Elveţia a marcat la Geneva Ziua Independenţei şi Ziua Limbii Române. Cu bucate tradiţionale alese şi interpreţi renumiţi, conaţionalii noştri au sărbătorit, de asemenea, un sfert de secol de la aderarea ţării noastre la Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) şi de la stabilirea relaţiilor diplomatice cu Elveţia, relatează Moldova 1.
01 Septembrie 2017 | 18:46
Războiul descris de un martor al timpului: ,,Istorie şi Adevăr” de Eugen Statnic
Conaţionalul nostru Eugen Statnic, stabilit în Germania, a lansat noutatea editorială ,,Istorie şi Adevăr”. Cartea abordeaza tema celor două războaie mondiale în baza unor surse occidentale şi a fost lansată în cadrul festivalului Bookfest – 2017, ce se desfăşoară zilele acestea la Chişinău, relatează Radio Moldova Actualităţi.
30 August 2017 | 14:48
Cetăţean moldovean, acuzat de evaziune fiscală în Italia
Autorităţile italiene au depistat un cetăţean moldovean, care este acuzat de fraudă fiscală în valoare de 30 de milioane de euro. Moldoveanul, în vârstă de 36 de ani, conform presei italiene, deţine o serie de companii „conectate„ după sistemul „cutiilor chinezeşti”, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la bani.md
30 August 2017 | 13:32
O moldoveancă, filmată cum o bate pe bătrâna de care îngrijea în Italia
O moldoveancă în vârstă de 46 de ani, care îngrijea de o bătrână în oraşul Padova (Italia), îşi bătea periodic bătrâna pe care o îngrijea. Femeia a fost filmată de către un vecin, iar forţele de ordine cercetează cazul, scrie ştirilocale.md.
29 August 2017 | 19:00
A V-a ediţie a Programului DOR a ajuns la final
Cea de-a V-a ediţie a Programului DOR – „Diasporă. Origini. Reveniri”, care a reunit o sută de copii din diasporă, sosiţi din 14 ţări, s-a încheiat luni, 28 august. Timp de o săptămână, adolescenţii au socializat cu semenii lor de acasă şi au fost implicaţi în diferite activităţi de promovare a valorilor neamului.
28 August 2017 | 16:27
Ziua Independenţei, sărbătorită de diaspora din Lisabona
Muzica populară a răsunat ieri şi la mii de kilometri distanţă de ţara noastră. Moldovenii din diasporă au sărbătorit Ziua Independenţei. Chiar dacă sunt departe de casă, nu au uitat de tradiţiile şi obiceiurile moldoveneşti. Conaţionalii noştri aflaţi în Portugalia au încins hore şi au urat mulţi ani ţării de origine, relatează Mesager.
23 August 2017 | 16:05
Programe şi servicii pentru moldovenii reveniţi acasă
Guvernul a aprobat Planul de acţiuni pentru anii 2017-2020, privind reintegrarea cetăţenilor Republicii Moldova reveniţi de peste hotare. Documentul are drept scop dezvoltarea programelor şi serviciilor destinate cetăţenilor Republicii Moldova reîntorşi de peste hotare, prin oferirea suportului necesar la reintegrare.
23 August 2017 | 15:40
Executivul sporeşte protecţia socială a moldovenilor angajaţi în Germania
Executivul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului dintre Republica Moldova şi Republica Federală Germania privind securitatea socială, semnat pe 12 ianuarie 2017. Documentul prevede asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante.
22 August 2017 | 17:41
Copii din toate colţurile lumii, reuniţi la tabăra „Dor”
80 de copii din diasporă şi 20 care locuiesc în Republica Moldova, timp de o săptămână vor participa la diverse ateliere şi vor vizita atracţiile turistice din Moldova, relatează Mesager.
19 August 2017 | 19:16
Diaspora a participat la expoziţia-târg „Moldova de oriunde”
Tradiţiile, obiceiurile şi cultura din mai multe ţări ale lumii au stat astăzi la o masă. În cadrul expoziţiei-târg cu titlul sugestiv „Moldova de oriunde”, reprezentanţii diasporei au prezentat bucate tradiţionale şi obiecte de artizanat din ţările în care locuiesc, relatează Mesager.
18 August 2017 | 12:20
Zilele Diasporei au început la Chişinău
La Chişinău a fost dat startul activităţilor din cadrul Zilelor Diasporei 2017. Debutul a fost dat la Guvern, unde au participat reprezentanţi ai Autorităţilor Publice Centrale, ai diasporei din Republica Moldova şi cetăţeni stabiliţi în alte ţări, dar care s-au reîntors acasă într-o mică vacanţă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
17 August 2017 | 16:20
Veste bună pentru moldovenii din Marea Britanie
Guvernul britanic intenţionează să menţină călătoriile fără vize în Marea Britanie pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, chiar şi după Brexit. Astfel, moldovenii cu cetăţenie română ar putea să circule liber în Londra, relatează Mesager.
16 August 2017 | 20:02
Sfaturi pentru a întemeia o familie fericită de la o moldoveancă stabilită peste hotare
A decis să-şi transpună experienţa de viaţă într-o carte şi să o dedice tuturor conaţionalilor săi. E vorba despre Inga Cozlovschi, o moldoveancă care locuieşte de mai mulţi ani peste hotare, dar pentru care dorul de casă rămâne a fi principalul imbold de a reveni la baştină. Autoarea cărţii speră că textele sale îşi vor afla cititorii, iar ideea de a scrie o carte despre relaţiile de cuplu le va fi de ajutor celor care vor să-şi întemeieze o familie fericită, relatează Mesager.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam