Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Noiembrie 2017 | 11:15
Moldovenii aflaţi legal, dar şi ilegal în Franţa, care vor reveni acasă să se angajeze în câmpul muncii, vor fi ajutaţi să se formeze profesional şi să-şi deschidă o afacere relatează Radio Moldova Actualităţi, cu referire la IPN.
15 Iunie 2017 | 11:40
Moldoveancă, rănită într-un atac din Franţa
O moldoveancă a fost rănită duminică după ce un cocktail Molotov a explodat într-un restaurant din localitatea Aubervilliers, Franţa.
14 Iunie 2017 | 19:40
Românii din Ucraina, îngrijoraţi de o decizie a Radei Supreme
Mai multe organizaţii ale comunităţii româneşti din Ucraina îşi exprimă îngrijorarea faţă de hotărârea Radei Supreme privind limitarea posibilităţii folosirii limbilor minorităţilor naţionale în spaţiul informaţional ucrainean, relatează Radio Moldova Actualităţi.
14 Iunie 2017 | 19:20
O moldoveancă şi o româncă, printre victimele atacului de la Paris
O moldoveancă şi o româncă se numără printre persoanele rănite într-un atac produs duminica trecută asupra unui restaurant din Paris. Presa franceză scrie că este vorba despre două tinere de 21 şi 23 de ani, Domnica şi Lidia, care rămân internate în spital în stare critică, relatează Radio Moldova Actualităţi.
03 Iunie 2017 | 18:08
Veste proastă pentru şoferii moldoveni care muncesc în Rusia
Începând de ieri, 2 iunie, în Federaţia Rusă a intrat în vigoare interdicţia de a conduce autobuze, taxiuri şi camioane pentru cetăţenii cu permis de conducere străin. Prevederea legală a fost introdusă recent în articolului 25 din Legea cu privire la siguranţa traficului rutier, relatează Mesager.
01 Iunie 2017 | 13:40
Cadouri pentru copiii din diasporă
Cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, 500 de abecedare „Albinuţa”, semnate de Grigore Vieru, sunt donate de către Guvern, copiilor născuţi în diasporă, prin intermediul Biroului Relaţii cu Diaspora (BRD).
31 Mai 2017 | 15:49
Diaspora moldovenească va contribui la dezvoltarea politicilor publice
Reprezentanţii diasporei Republicii Moldova vor fi implicaţi mai activ în dezvoltarea social-economică a ţării. În acest scop, Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi semnarea unui Acord între Guvernul Republicii Moldova şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie.
30 Mai 2017 | 09:27
Produsele agroalimentare moldoveneşti vor fi promovate la Minsk
22 de companii autohtone din sectorul vitivinicol, producere şi procesare de fructe şi legume, apicultură, panificaţie îşi vor promova produsele la Expoziţia Internaţională Specializată „Belagro” în cadrul unui stand de ţară, finanţat de Organizaţia de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi.
24 Mai 2017 | 08:20
Ion Sireţeanu – moldoveanul care cucereşte domeniul IT din SUA
A plecat din Republica Moldova la doar nouă ani. De-a lungul celor circa 16 ani de când se află în Statele Unite ale Americii multe s-au schimbat, însă pasiunea faţă de calculatoare şi tot ceea ce înseamnă tehnologii informaţionale (IT) au rămas. Chiar dacă planurile de a reveni vreodată acasă sunt încă îndepărtate, tânărul moldovean recunoaşte, şi-ar dori să poată colabora cu tinerii din Republica Moldova pasionaţi de aceleaşi domeniu – IT. Cum este să lucrezi într-o companie IT renumită din SUA, ce implică acest lucru, dar şi ce planuri de viitor are tânărul moldovean, aflaşi din emisiunea „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune Moldova 1.
23 Mai 2017 | 13:30
Silvia Solonari, moldoveanca care de 17 ani face naveta Chişinău – New York
Promovează cultura ţării noastre în afara graniţelor, iar când are ocazia să vorbească publicului internaţional despre Republica Moldova, îşi preia rolul de ambasadoare, astfel încât să prezinte o imagine pozitivă. Este vorba despre moldoveanca Silvia Solonari, cea care de 17 ani face naveta Chişinău – New York, pentru a implementa acasă ceea ce însuşeşte în Statele Unite ale Americii (SUA).
22 Mai 2017 | 16:04
„În prim plan femeia” – proiectul care are menirea să susţină femeile migrante
De multe ori imaginea femeii migrante din Republica Moldova este denaturată în societate. Deseori ele sunt stigmatizate de comunitatea din care au plecat, de soţi şi chiar condamnate de copii. Cu atât mai tragic este acest fenomen, cu cât societatea-gazdă nu este neapărat primitoare. Marea majoritate a lor fac munci sub calificările pe care le au, muncesc mai mult de opt ore fără zile de odihnă. Pentru a scoate la lumină problemele pe care le întâmpină femeile migrante atât în ţările gazde, cât şi odată revenite acasă, conaţionala noastră, Aliona Purci, a lansat Proiectul „În prim plan femeia”. Mai multe detalii despre cum a luat naştere proiectul, urmăriţi în cadrul emisiunii „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune Moldova 1.
22 Mai 2017 | 14:00
Lucrările artizanilor moldoveni, expuse la Montreal
Peste 40 de artizani din Republica Moldova, România, Ucraina şi Federaţia Rusă şi-au expus lucrările la cea de-a doua ediţie a Salonului internaţional de artă „Artizana”, desfăşurat recent la Montreal, Canada. Vizitatorii au avut parte de un asortiment bogat de obiecte confecţionate hand-made, iar la final, nimeni nu a plecat acasă cu mâna goală.
22 Mai 2017 | 11:41
Igor Dodon a avut o întrevedere cu diaspora de la Istanbul
Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Turcia, la care au participat circa o sută de persoane. În cadrul întâlnirii au fost discutate în detalii evenimentele ce au loc în Republica Moldova, s-a vorbit despre priorităţile imediate în domeniul politicii interne, dar şi externe a statului.
22 Mai 2017 | 11:27
Nouă companii moldoveneşti au participat la o expoziţie desfăşurată în China
Nouă companii din Republica Moldova au participat la cea mai mare expoziţie de inovaţie alimentară din Asia – Expoziţia la SIAL 2017, care a avut loc în perioada 17-19 mai în oraşul Shanghai, China.
18 Mai 2017 | 16:20
Crimă odioasă săvârşită de un moldovean în Italia
Şi-au ucis mama, aplicându-i 50 de lovituri de cuţit. Este vorba de un moldovean de 23 ani, care, după odioasa crimă, s-a sinucis. Nenorocirea a avut loc ieri, 17 mai, în oraşul italian Padova, unde aceştia sunt stabiliţi cu traiul de mai mulţi ani, relatează Mesager.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam