Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Mai 2017 | 08:20
A plecat din Republica Moldova la doar nouă ani. De-a lungul celor circa 16 ani de când se află în Statele Unite ale Americii multe s-au schimbat, însă pasiunea faţă de calculatoare şi tot ceea ce înseamnă tehnologii informaţionale (IT) au rămas. Chiar dacă planurile de a reveni vreodată acasă sunt încă îndepărtate, tânărul moldovean recunoaşte, şi-ar dori să poată colabora cu tinerii din Republica Moldova pasionaţi de aceleaşi domeniu – IT. Cum este să lucrezi într-o companie IT renumită din SUA, ce implică acest lucru, dar şi ce planuri de viitor are tânărul moldovean, aflaşi din emisiunea „Moldovenii de pretutindeni” de la postul public de televiziune Moldova 1.
09 Septembrie 2016 | 17:39
Diaspora moldovenească din Rusia cere să fie deschise mai multe secţii de votare
Reprezentanţii diasporei moldoveneşti ,,Baştina” din Federaţia Rusă, au solicitat în cadrul unei conferinţe de presă, ca în ziua alegerilor prezidenţiale să fie deschise mai multe secţii de votare în oraşele din Rusia, unde sunt stabiliţi cu traiul mai mulţi moldoveni. Membrii diasporei ,,Baştina” au menţionat că pe data de 26 august au trimis o scrisoare la Comisia Electorală Centrală (CEC), în care indică principalele oraşe unde este nevoie de mai multe secţii de votare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
08 Septembrie 2016 | 14:58
Un bărbat condamnat în Moldova pentru viol a fost arestat în Italia
Un bărbat condamnat în Moldova pentru viol a fost arestat în Italia. Bărbatul a fost stopat în provincia Parma pentru un control de rigoare, relatează Moldova 1.
06 Septembrie 2016 | 18:45
Un moldovean şi soţia lui au murit într-un accident în Italia
Un moldovean şi soţia lui, originară din Kazahstan, şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier produs în Italia. Fetiţa lor de numai şase luni a fost internată în spital în stare gravă, relatează Mesager.
06 Septembrie 2016 | 14:06
Un autocar cu pasageri moldoveni a luat foc în Bulgaria
Un autocar ce avea la bord 26 de cetăţeni din Republica Moldova a luat foc în seara de luni, 5 septembrie, în Bulgaria. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), nimeni nu a avut de suferit, scrie IPN.
04 Septembrie 2016 | 19:05
Kenya - vis transformat în realitate pentru o tânără din Moldova
Alina Cataragă, studentă în anul trei la Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, şi-a dorit să meargă în Africa pentru a ajuta copii din familiile social-vulnerabile, iar lecţia de viaţă ce a trăit-o acolo, a marcat-o profund. Din acest motiv, tânăra îşi doreşte să repete călătoria, relatează Mesager.
03 Septembrie 2016 | 15:00
Visul unei moldovence a devenit realitate în SUA
Visurile devin realitate doar dacă crezi în ele - acest îndemn i-a fost călăuza Dianei Şuiu, singura moldoveancă care îşi face studiile la cea mai prestigioasă şcoală de aviaţie din SUA, Embry-Riddle Aeronautical University. Prima femeie pilot a Moldovei are planuri măreţe de viitor, ce însă le va realiza departe de casă, relatează Moldova 1.
02 Septembrie 2016 | 17:03
Tinerii din Soroca, apreciaţi la un Festival în Bulgaria
Trei tineri din Soroca s-au întors acasă cu locul I şi II de la Festivalul Internaţional „Constelaţia Nessebar”, desfăşurat la Nessebar, localitate de pe litoralul Bulgariei în perioada 20-25 august, informează „Observatorul de Nord”.
01 Septembrie 2016 | 13:48
O moldoveancă a fost înjunghiată în Italia
O moldoveancă, stabilită în Italia, a fost înjunghiată de soţul său în casa surorii victimei dintr-o regiune din Italia, relatează Radio Moldova Actualităţi.
24 August 2016 | 20:00
Clipe de coşmar pentru moldovenii din Italia
Moldoveni stabiliţi cu traiul în regiunea din Italia, afectată de cutremurul din această dimineaţă, spun că au trăit clipe de groază, relatează Mesager.
22 August 2016 | 16:35
O tânără din Moldova a cucerit marele premiu la Festivalul Internaţional „MusicForKids”
Festivalul Internaţional „MusicForKids”, organizat la Iaşi, România, a reuşit să adune cele mai bune voci din zece ţări, printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Italia, Republica Moldova şi altele. Preselecţiile făcute pe parcursul unui an de zile au adunat la festival 62 de participanţi, scrie timpul.md.
22 August 2016 | 16:09
Peste o sută de copii din diasporă participă la tabăra de vară „DOR 2016”
Peste o sută de copii moldoveni stabiliţi cu traiul în 13 ţări ale lumii au participat astăzi la deschiderea oficială a taberei de vară „DOR 2016”, la Vadul lui Vodă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
21 August 2016 | 16:52
Peste 100 de moldoveni cu afaceri în străinătate, întruniţi la Forumul de Afaceri al Diasporei
Oameni de afaceri şi manageri de top ai companiilor din străinătate, originari din Republica Moldova, s-au reunit astăzi la Chişinău, în cadrul celei de-a doua ediţii a Forumului de Afaceri al Diasporei. Autorităţile prezente la întrunire au încercat să-i convingă pe moldovenii stabiliţi peste hotare că-şi pot dezvolta o afacere şi în ţara noastră, relatează Mesager.
20 August 2016 | 15:45
În România ar putea apărea Oficiul pentru relaţia cu Republica Moldova
Senatorul Viorel Badea susţine că este nevoie de înfiinţarea Ministerului Românilor de Pretutindeni şi a Oficiului pentru relaţia cu Republica Moldova, relatează Radio Moldova Actualităţi cu referire la Romanian Global News.
20 August 2016 | 11:17
Şase moldoveni au fost depistaţi că munceau ilegal în România
Şase moldoveni, cu vârste cuprinse între 18 şi 53 de ani, care munceau ilegal în judeţul Vrancea, România, au fost depistaţi de către poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Serviciul pentru Imigrări al judeţului Vrancea, scrie Agerpres.

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam