Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Mai 2014 | 16:28
A fost aprobat Regulamentul privind înregistrarea prealabilă a cetăţenilor moldoveni cu drept de vot din străinătate
Cetăţenii Republicii Moldova cu drept de vot, care se află în străinătate şi care intenţionează să participe la viitoarele alegeri parlamentare se vor putea înregistra în prealabil. Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat un Regulament ce descrie procedura şi condiţiile de înregistrare, transmite Radio Moldova.
Înregistrarea în prealabil va începe cu şase luni înainte de expirarea mandatului actualului Legislativ şi se va încheia cu 40 de zile înainte de ziua alegerilor. Înregistrarea va fi făcută on-line, prin accesarea paginii web www.alegator.md.

Potrivit CEC, înregistrarea prealabilă are drept scop stabilirea numărului estimativ al alegătorilor aflaţi peste hotare în vederea constituirii secţiilor de votare suplimentare în străinătate, întocmirea listei electorale a cetăţenilor care vor vota în raza secţiilor de votare respective, precum şi stabilirea numărului estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite acestor secţii.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam