Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Septembrie 2017 | 09:24
A fost constituită prima Frăţie a vinurilor şi gastronomiei moldoveneşti peste hotare
La iniţiativa cetăţenilor Republicii Moldova din Portugalia a fost constituită „Frăţia de enologie şi gastronomie moldovenească”. Evenimentul s-a desfăşurat în incinta Palatului Marques de Pombal din orasul Oeiras, Portugalia şi a fost organizat cu scopul promovării la cel mai înalt nivel a vinurilor şi gastronomiei Republicii Moldova în Portugalia.

Potrivit Biroului relații cu diaspora, ideea de a constitui Frăția aparține soților Simion și Viorica Croitoru, reprezentanți ai diasporei, promotori ai vinurilor moldovenești în Portugalia. La baza constituirii Frăției moldovenești a stat Confraria de Carcavelos, importantă asociație de promovare și realizare a politicii economice de promovare a vinurilor în Portugalia.
 
La eveniment au fost prezenți ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan, delegația Republicii Moldova în frunte deputatul Valentina Buliga, reprezentanții asociațiilor culturale moldovenești din Portugalia: „Miorița”, „Tezaur”, „Centrul Cultural Moldav”, „Liga Femeilor”, Familia Leuca.
 
Semnarea documentului de înfrățire între cele două popoare a avut loc în prezența primarului orașului Oeiras, Paulo Vistas. Cei zece membri ai Frăției au fost întronați conform ritualului tradițional al frățiilor. Ceremonia a fost completată cu un program artistic, susținut de către moldovenii stabiliți în Portugalia.
 
Astfel de Frății în Europa există de sute de ani, însă „Confraria da enologia e gastronomia da Moldova” este prima frăție încheiată între cetățenii Republicii Moldova și cei din Portugalia, atât în afara țării, cât și în Republica Moldova. După actul oficial, toți invitații au fost poftiți să guste din vinurile moldovenești, precum și din bucatele tradiționale.

Postat de: Ecaterina Naconecinîi
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam