Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
07 Aprilie 2015 | 17:15
A fost elaborată o nouă versiune a testului pentru migranţii care vor să muncească în Rusia
Moscova a elaborat o nouă versiune, mult mai dură, a testului la limba şi istoria Rusiei pe care trebuie să-l susţină muncitorii migranţi ca să obţină viza de reşedinţă, scrie ziarul rus Izvestia. Potrivit sursei, care citează vice-rectorul Universităţii Prietenia Popoarelor din Federaţia Rusă, Angela Doljicova, în noile teste apar şi cinci noi întrebări deschise, iar migranţii vor trebui să le completeze personal.
Minimumul lexical pentru cetățenii străini care doresc să lucreze și să trăiască în Rusia fi majorat cu 1250 de cuvinte.

Potrivit sursei citate, în momentul de față testarea pentru migranți se diferențiază numai cu procentul de susținere a examenului: pentru cei, care doresc să obțină un brevet sau un permis de ședere temporară minimumul e de 60%, pentru cei care doresc să obțină viza de reședință, pragul e de 75%.

În timpul apropiat variantele examenului, inclusiv și varianta mai complexă a acestuia vor fi discutate la Comisia Metodologică a Ministerului rus de Învățământ și Științe. Cel mai probabil, noul test va fi susținut începând cu 1 iulie 2015.

Profesoara a Catedrei de istorie a Universității Prietenia Popoarelor din Federaţia Rusă, Marina Moseikina a atras atenția că străinii trebuie să demonstreze cunoștințe din istoria modernă a Rusiei.

Presa rusă menționează că numărul de centre de testare a migranților de la începutul anului curent s-a mărit de la 250 până la 400 în legătură cu agiotajul în rândul migraților care doresc să obțină un certificat de susținere a testului complex. Izvestia scrie că de la începutul anului curent circa 440 de mii de migranți au susținut testul.

Reamintim, că de la 1 ianuarie 2015, toți migrații, care doresc să obțină un permis la muncă în Rusia, trebuie să treacă un test complex la limba rusă, ce cuprinde întrevări ce țin de elementele de bază a istoriei ruse și statului de drept. Costul total al certificatului este 4900 de ruble în cazul în care  migrantul vrea să aibă un permis de muncă și 5300 de ruble, în cazul în care migratul dorește să obțină viza de reședință sau un permis de ședere temporară.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam