Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
08 Mai 2014 | 11:15
A fost lansată a treia ediţie a Ghidului „Moldoveni în Italia”
De curând a fost lansată cea de-a treia ediţie a îndrumarului „Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea şi integrarea socială a moldovenilor din Italia”, proiect realizat de Asociaţia „Assomoldave”.
Solicitată de trm.md, președinta Asociației „Assomoldave” și inițiatoarea proiectului, Tatiana Nogailâc, a spus că cele peste 10 mii de exemplare sunt distribuite moldovenilor în cadrul asociațiilor, bisericilor, în magazinele etnice precum și la ambasadă sau consulat.

„Proiectul „Moldoveni în Italia. Ghid pentru orientarea și integrarea socială a moldovenilor în Italia” îşi propune să răspundă necesităților de ordin social, pe care le resimt de cele mai dese ori moldovenii stabiliți în Italia, inclusiv pentru așa-numitele „badante” care îndeplinesc rolul de asistente în familiile italiene 24/24 ore. Aceste persoane izolate de lume, de realitățile italiene, nu-și cunosc propriile drepturi şi suferă, pentru că se simt abandonate de statul de origine şi sunt discriminate de societatea italiană”, a menționat Tatiana Nogailâc.

Importanța acestei publicații a fost subliniată și de ambasadorul Republicii Moldova în Italia,  Stela Stîngaci, care a îndemnat moldovenii din peninsulă să valorifice cât mai bine acest ghid.„Constat cu satisfacţie că ghidul „Moldovenii în Italia”, căruia Ambasada Republicii Moldova la Roma i-a acordat cu entuziasm şi fără ezitare patronajul său, a ajuns deja la cea de-a treia ediţie. Adresez felicitări autorilor, în special, „Assomoldave”, pentru această realizare semnificativă. Totodată, le aduc sincere mulţumiri pentru consecvenţa cu care tratează teme pe cât de complexe, pe atât de importante, cum sunt procesele migraţioniste şi de integrare în societatea ţării-gazdă a cetăţenilor moldoveni aflaţi pe teritoriul Italiei”, a menționat ambasadorul în prefața îndrumarului.

Potrivit datelor oficiale, prezenţa moldovenilor în Italia e în creştere, fiind a treia comunitate din estul Europei după cea din România şi Ucraina. La 1 ianuarie 2013 numărul migranților moldoveni înregistrați în Italia a atins cifra de 150 de mii, conform datelor din Dosarul Statistic al Migranților.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam