Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 August 2014 | 14:12
A fost lansată tabăra DOR 2014, destinată copiilor din diasporă
S-a dat startul celei de-a doua ediţii a taberei de vară DOR care se desfăşoară în perioada 21-27 august în Republica Moldova. Pentru participare la proiect au fost selectaţi 101 copii din 13 ţări, cu vârsta între 12 şi 17 ani. Participanţii vor cunoaşte despre ţara lor de origine prin diverse ateliere, excursii, întâlniri cu personalităţi din ţară sau activităţi creative şi sportive.
Participanții la tabăra de vară provin din Italia, Portugalia, Grecia, România, Irlanda, Kazahstan, Canada, Spania, Ucraina, Marea Britanie, Irlanda și Republica Moldova.

Şeful Biroului pentru relaţii cu diaspora, Victor Lutenco, programul a apărut drept rezultat al necesităţii diasporei moldoveneşti de a menţine relaţia cu valorile tradiţionale ale ţării de origine. „Grupul de vârstă de 12-17 ani, în care se încadrează participanţii, este binevenit în contextul obiectivului de a forma un nucleu al reprezentanților diasporei care vor deveni ulterior ambasadori ai programului DOR în ţările în care locuiesc. Vom depune tot efortul ca să le facem şederea acasă cât mai interesantă şi să înveţe lucruri utile despre ţara lor de origine” a subliniat şeful BRD.Petru Tofan, în vârstă de13 ani, a povestit pentru trm.md că familia sa a emigrat din Republica Moldova în Marea Britanie de mai bine de opt ani, însă în fiecare an revin în patrie. „Am hotărât să aplic la programul DOR la îndemnul unei verişoare ce lucrează într-o instituţie europeană. Mi-au plăcut primele zile petrecute aici, în deosebi întâlnirea cu președintele Asociației producătorilor strugurilor și exportatorilor strugurilor de masă de la Costești”, a specificat el.

„Îmi pare bine organizat acest program, iar tinerii de aici sunt unii bine educaţi şi erudiţi. Mi-a plăcut să lucrez în echipă”, a menţionat Dumitru Ciobanu venit din Italia.

Ovidiu Cernat din Chişinău a comunicat pentru trm.md că a participat şi în ediţia DOR de anul trecut şi a rămas impresionat de program. „Anul acesta văd un număr mult mai mare de participanţi, încă nu am reuşit să ne cunoaştem, dar până la finalul taberei sper să reuşesc să îmi fac noi prieteni”, a explicat adolescentul.

Victoria Leucă din Portugalia a menţionat că şi-a dorit să participe la acest program, după ce a auzit impresiile verişoarei sale care a participat la ediţia de anul trecut a proiectului. „Îmi place aici pentru că sunt multe activităţi interesante”, și-a motivat participarea la tabăra DOR Victoria în vârstă de 12 ani.

„Am plecat din Moldova atunci când aveam şapte ani, dar încerc să revin acasă în fiecare vară. Voi învăţa mai bine limba română, precum şi voi socializa cu copiimoldoveni din Italia, Portugalia”, a opinat Dmitra Catrinescu pentru trm.md. „Noi, adulţii am fost aruncaţi în acel val al migraţiei, iar odată ce am plecat, obiectivul nostru principal a fost să ne integrăm în societatea ţării-gazdă. Apoi, simţeam nevoia să le transmitem copiilor dorul de casă, astfel proiectul lansat de Guvern a venit tocmai la ţanc. Timp de o săptămână, cât a durat proiectul DOR de anul trecut, feciorul meu a simţit că e moldovean şi că se află printre ai săi”, a împărtășit pentru trm.md unul dintre părinți, Mariana Danu stabilită în Portugalia.Agenda taberei prevede organizarea mai multor ateliere de învăţare despre bucătăria tradiţională, meşteşugărit, instrumente naţionale, dar şi despre istorie, muzică populară şi limbă română. Tinerii se vor întâlni şi în acest an cu prim-ministrul Iurie Leancă. De asemenea, vor participa la o întâlnire cu scriitorul Spiridon Vangheli.În total, au fost depuse 118 dosare de participare. Selecția participanților la DOR s-a efectuat inclusiv în baza unor proiecte de promovare a Republicii Moldova, pe care copiii le-au pregătit și implementat în țările în care locuiesc. Proiectele pregătite de copii au inclus: recitaluri de poezii și cântece, filmulețe, fotografii, desene, eseuri etc.
 
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam