Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Iulie 2014 | 11:05
A fost semnat un Acord moldo-olandez care protejează ofiţerii de legătură detaşaţi la Europol
Un Acord între Republica Moldova şi Regatul Ţărilor de Jos privind privilegiile şi imunităţile ofiţerilor de legătură detaşaţi de Republica Moldova la Europol a fost semnat pe 22 iulie, la Haga.
Scopul documentului este de a acorda ofiţerilor de legătură detaşaţi de Republica Moldova la Europol, cu sediul central la Haga, precum şi membrilor familiilor acestora, aceleaşi privilegii şi imunităţi de care se bucură membrii personalului diplomatic grație prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 18 aprilie 1961.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, din partea Moldovei, Acordul a fost semnat de către ambasadorul Emilian Brenici, iar din partea Olandei - de către Nora Stehouwer-Van Iersel, ambasador pentru Organizaţii Internaţionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Ţărilor de Jos.

Europol este Oficiul de Poliţie al Uniunii Europene, cu sediul la Haga, care gestionează informaţii din domeniul fenomenului infracţional. Obiectivul său este de a îmbunătăţi eficacitatea şi cooperarea autorităţilor competente din statele membre UE în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea formelor grave de terorism şi criminalitate internaţională.

În 2013, Republica Moldova a detaşat un ofiţer de legătură la Europol. Activitatea acestuia se axează pe coordonarea schimbului de informaţii între autorităţile de drept moldoveneşti şi Europol, precum şi dezvoltarea relaţiilor instituţionale între Europol şi organele similare din țara noastră.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam