Loading
ro ru en




Moldovenii în lume
Loading
06 Iulie 2014 | 13:15
AŞM va participa la un Business Forum organizat în Italia
Academia de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) va participa la Forumul „Piemontul întâmpină Republica Moldova” pe care Camera de Comerţ Moldo-Italiană, în parteneriat cu Ambasada Italiei la Chişinău, Ambasada Republicii Moldova la Roma, îl organizează la Torino, Italia, în perioada 30 septembrie – 1 octombrie.
Tematica forumului se va axa pe domenii, precum: Agricultură; Textile; Energie renovabilă; Alimente; Bijuterii; Tehnologiilor inovaţionale. Participanţii la Forum  vor avea ocazia pentru a explora oportunităţi comerciale oferite de întreprinzătorii din ambele ţări.

Prima zi din cadrul Forumului va fi consacrată prezentărilor din partea Republicii Moldova, a tendinţelor sale în domeniul economic, agricol etc., întrunirilor instituţionale, dat fiind faptul că delegaţia moldavă va fi compusă, în afara de întreprinzători, şi de către reprezentanţi ai diferitor instituţii, inclusiv, ştiinţifice din Republica Moldova.

Savanţii din Moldova vor prezenta propuneri de tehnologii agricole, industriale şi alte inovaţii pentru a atrage investitorii italieni.

A doua zi va avea loc un program de întruniri între întreprinzătorii italieni şi moldoveni, în cadrul cărora vor putea fi realizate noi contacte, relaţii de colaborare cu parteneri locali.

De asemenea, partea italiană a propus participarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei la prezentarea Pavilionului „Expo 2015” care va fi deschis la 20 octombrie curent, la Milano, propunând  preşedintelui AŞM, academicianului Gheorghe Duca să participe în calitate de  membru al Comisiei de înmânare a „Premiului Italia”.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam