Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Septembrie 2014 | 15:36
Absolvenţii de liceu pot aplica pentru burse de studii în Japonia
Guvernul Japoniei oferă burse de studii absolvenţilor de liceu din ţările cu care are încheiate relaţii diplomatice, printre care Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Educaţiei din Japonia, candidaţii eligibili trebuie să fie născuţi între 2 aprilie 1993 şi 1 aprilie 1998 şi să deţină atestatul de absolvire a 12 clase, informează Moldpres.

Doritorii pot aplica pentru studii în domenii socio-umane cum ar fi: politică, pedagogie, sociologie, literatură, istorie, limbă japoneză şi altele, pentru ştiinţele exacte: matematică, chimie, fizică, electronică etc, dar şi pentru medicină sau stomatologie. Studiile vor fi efectuate în limba japoneză.

Bursele vor fi acordate celor selectaţi pentru o perioadă de cinci ani, din aprilie 2015 până în martie 2020, dintre care un an va fi dedicat studierii limbii japoneze.

Solicitanţii trebuie să prezinte la misiunea diplomatică japoneză formularul de aplicare, formularul de alegere a destinaţiei, fotografii 4,5*3,5, atestatul de absolvire a liceului, scrisoare de recomandare de la unul dintre profesori, certificatul medical până la data de 30 septembrie curent.

Ambasada Japoniei în Republica Moldova are sediul la Kiev, pe strada Muzeiny Lane, nr. 4.

Cei selectaţi vor trebui să obţină o viză pentru Japonia. Aceştia vor primi lunar o bursă în sumă de 842 de euro şi vor fi asiguraţi cu cazare, dar şi transport tur-retur Moldova-Japonia.
Cuvinte cheie:
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam