Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Februarie 2016 | 11:11
Absolvenţii universităţilor din străinătate, îndemnaţi să revină acasă în cadrul programelor OIM
Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, misiunea în Republica Moldova (OIM) a extins concursul de susţinere a revenirii în ţara de baştină a 25 de absolvenţi moldoveni ai instituţiilor de învăţământ superior din străinătate în vederea angajării, obţinerii unui stagiu de practică sau voluntariat în ţara de baştină şi facilitarea schimbului de experienţă şi implementarea abilităţilor obţinute peste hotare în instituţiile public sau private din Republica Moldova. Detalii privind acest program care susţine şi migranţii din regiunea transnistreană aflăm din cadrul unui interviu realizat de echipa „Matinal de week-end” de la Radio Moldova Actualităţi.
 „Deocamdată sunt puțini migranți reveniți care au apelat la acest program, doar 18 beneficiari. Promovăm acest program pentru a informa cetățenii care sunt peste hotare și doresc să revină în țară. Proiectul are drept scop facilitarea revenirii prin oferirea de informații privind angajarea în câmpul muncii din Moldova, iar în cazul în care persoana se angajează oficial va primi un supliment la salariu în valoare de 3000 de lei, dacă salariul său nu depășește suma de 400 de euro”, a menționat Ana Ciurac, asistent de proiect OIM.

Din cadrul emisiunii „Matinal de week-end” mai aflăm că reprezentanții OIM oferă consultanță beneficiarilor și după încadrarea lor în câmpul muncii. Astfel, lunar sunt organizate întruniri cu aceștia. „Unii dintre ei sunt foarte mulțumiți, alții, din păcate, sunt mai puțin mulțumiți, asta este realitatea”, remarcă Ana Ciurac.

Programul care a fost extins până la 31 martie 2016 face parte din măsurile de consolidare a încrederii și vizează întreg teritoriul Republicii Moldova.
„În regiunea transnistreană avem șapte absolvenți reîntorși care s-au încadrat în câmpul muncii și un număr de 21 de migranți care și-au găsit locuri de muncă acasă. Acesta este primul program care susține migranții din regiunea transnistreană”, a menționat reprezentanta OIM.

Programul este realizat în cadrul proiectului „Susținerea implementării componentei de migrație și dezvoltare a Parteneriatului de Mobilitate UE-Moldova și valorificarea beneficiilor acestuia pentru locuitorii regiunii Transnistriei a Republicii Moldova” finanțat de UE și implementat de OIM, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam