Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Septembrie 2014 | 13:15
Absolvenţii moldoveni din străinătate vor beneficia de suport dacă revin să lucreze acasă
Absolvenţii moldoveni, care au făcut studii în străinătate şi doresc să revină temporar sau permanent în Moldova pentru a se angaja în instituţiile private sau publice vor putea beneficia de suport. Iniţiativa a fost lansată în cadrul ediţiei a VI-a a Congresului Diasporei. Programul va oferi 30 de granturi absolvenţilor moldoveni din străinătate.
Concursul este deschis pentru tinerii moldoveni, cu vârsta între 18-35 ani, cu studii superioare în străinătate, în domeniu exact sau umanitar, care doresc să revină temporar sau permanent în Moldova pentru a se angaja în instituțiile publice sau private. Vor avea prioritate în procesul de selectare tinerii care se află la moment peste hotare, dar vor putea aplica și cei care au revenit recent în țară, dar nu mai devreme de 1 martie 2014. Tinerii care nu vor beneficia de suport financiar, vor primi asistenţă logistică prin accesul la ofertele de angajare.

„Programul va funcționa în baza principiului „primul venit, primul servit”. Suportul financiar va fi acordat aplicaților pe măsura identificării locurilor de muncă/stagiere și a plasării acestora în câmpul muncii, iar prioritate li se va acorda tinerilor care doresc să se angajeze în sectorul public”, a menționat Oxana Maciuca, asistent migrație și dezvoltare, OIM.

Propunerea aparţine Organizației Internaționale pentru Migrație, misiunea în Republica Moldova (OIM), în parteneriat cu Biroul pentru Relații cu Diaspora, Ministerul Tineretului și Sportului, Ministerul Educației și Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

OIM va oferi asistență logistică și va acorda beneficiarilor suport financiar pentru acoperirea cheltuielilor de transport, precum și alocații lunare de 3000 Lei pentru o perioadă de până la 6 luni.

Doritorii îşi vor depune dosarul de concurs până la 1 octombrie 2014.

Acest concurs este desfășurat în cadrul proiectului: „Încurajarea parteneriatului public-privat pentru o dezvoltare economică durabilă în Moldova”, finanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei și implementat de misiunea OIM în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. Obiectivul proiectului este de a aborda fenomenul exodului de creiere prin promovarea transferului de idei noi și de abilități în procesul migrației tinerilor și mobilității educaționale.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam