Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Aprilie 2015 | 12:07
Acord de armonizare a statisticii turismului în Republica Moldova
Poliţia de Frontieră, Biroul Naţional de Statistică şi Agenţia Turismului vor acţiona în comun la evaluarea şi monitorizarea fluxului de persoane care traversează frontiera de stat, în acest sens fiind semnat un Acord de colaborare.
Documentul presupune cooperare în preluarea, verificarea, validarea, prelucrarea, generalizarea şi diseminarea datelor statistice privind fluxul de persoane care traversează frontiera de stat, luând în consideraţie sursele de date administrative existente care pot fi utilizate în scopuri statistice. La fel, Acordul va crea premise favorabile pentru armonizarea statisticii turismului în Republica Moldova la standardele internaţionale.

Astfel, conform prevederilor acestui Acord, reprezentanții Poliției de Frontieră își asumă angajamentul ca, lunar, să furnizeze Biroului Naţional de Statistică date centralizatoare (depersonalizate) cu privire la numărul de traversări ale frontierei de stat şi anume: intrările cetăţenilor străini în R. Moldova şi plecările cetăţenilor moldoveni în străinătate.

În scopul îndeplinirii sarcinilor de cooperare între cele trei instituții vor fi organizate consultări și ședințe, unde vor fi analizate etapele lucrărilor statistice aferente informaţiilor puse la dispoziție de către părți.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam