Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Ianuarie 2015 | 13:51
Acordurile de securitate socială, în vizorul migranţilor moldoveni
Acordurile de securitate socială încheiate de Republica Moldova şi alte ţări reprezintă un subiect de interes pentru cetăţenii Republicii Moldova, stabiliţi în străinătate. Şefa Direcţiei politici de asigurări sociale din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Laura Grecu, a explicat într-un interviu pentru Radio Moldova care sunt avantajele acestor Acorduri în domeniul securităţii sociale pentru migranţii moldoveni.
--- Vă rugăm să ne spuneți cu câte țări avem deja încheiate acorduri care au fost ratificate?

--- Au fost semnate și ratificate acorduri cu mai multe state, printre acestea: Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, iar Lituania este ultima țară cu care a fost semnat un astfel de acord la 1 octombrie 2014. În prezent, ne pregătim să semnăm un acord în acest sens cu Turcia, iar în proces de negociere ne aflăm cu Letonia și Statul Israel.

--- Cine sunt beneficiarii acestor acorduri?

--- Beneficiarii acestor acorduri sunt persoanele care au muncit fie pe teritoriul Republicii Moldova, fie pe teritoriul celor 11 state cu care au fost semnate acorduri de securitate socială. Acordul cuprinde atât categoria de persoane care muncesc peste hotare și nu sunt încă la o vârstă pensionară, precum și acei care ating vârsta de pensionare. Cea de-a doua categorie considerăm că nu este destul de informată.

--- Potrivit acestor acorduri, care sunt prestațiile acordate?

--- Am să fac o concretizare și voi explica că prestațiile reprezintă acele plăți care sunt acordate fie de Republica Moldova, fie de statul parte la acord. Persoanele pot beneficia de pensiile de invaliditate, de limită de vârstă, de urmaș, indemnizațiile de boală, de maternitate, ajutorul de șomaj, ajutorul de deces, precum și pensiile de invaliditate, ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.  Cele mai multe întrebări țin de pensia pentru limita de vârstă. Trebuie să cunoaștem legislația fiecărui stat, noi nu venim să  modificăm legislația altui stat în acest sens, fiecare țară care este parte la acord își aplică legislația proprie.

--- Care sunt modalitățile de plată a pensiilor?

--- Fiecare stat, parte la acord, plătește pensia pentru perioada de activitate realizată pe teritoriul propriu. Depinde și de locul unde va locui ulterior persoana, dacă va alege să trăiască peste hotare, spre exemplu în Bulgaria, atunci țara noastră va transfera pensia prin intermediul instituției bulgare de profil, iar dacă și-a exercitat activitatea și în Bulgaria, atunci va primi o anumită pensie și din partea statului bulgar.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din interviul care va difuzat în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă” din 18 ianuarie, realizat de Oxana Gherman-Roșca.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam