Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
21 Ianuarie 2018 | 15:00
Afacere de familie în Italia cu obiecte de artizanat din Moldova
O tânără originară din Ungheni, stabilită de 12 ani la Reggio Emilia (Italia), gestionează un magazin on-line, unde vinde creaţii ale meşterilor populari moldoveni. Tânăra îşi doreşte să-şi extindă afacerea în mai multe ţări pentru a promova arta tradiţională a Moldovei printre europeni, relatează Moldova 1.
„Galleria Moldava in Italia”- astfel şi-a numit Anna Chirinciuc magazinul on-line. Ea vinde o gamă largă de obiecte de artizanat moldovenesc: oale de lut, butoiaşe din lemn, haine naţionale şi tot felul de suvenire cu simbolistica Moldovei.

Ideea de a-şi deschide o afacere i-a dat-o sora mai mare, care este stabilită în Franţa şi acum gestionează o afacere similară la Paris.

Lucrările de artizanat sunt trimise din ţară de tatăl lor, care colaborează cu meşterii populari şi îşi ajută astfel fetele. Tânăra spune că majoritatea clienţilor sunt moldoveni şi români, stabiliţi în peninsulă, dornici să cumpere obiecte tradiţionale.

„Oamenii preferă ceramica casnică, adică oalele de lut pentru sarmale, pentru mămăligă, ulcioare, suvenire din lut, farfurii decorative - toate sunt binevenite în casele lor, dar şi în calitate de cadouri. De exemplu, la zi de naştere sau cumetrii deseori oamenii cumpără butoiaşe din lemn”, spune Anna Chirinciuc.  Alături de obiectele de artizanat, pe rafturile magazinului on-line sunt expuse şi cărţi ale autorilor moldoveni, inclusiv Abecedarul şi Albinuţa. Visul Annei este să deschidă câte o galerie în fiecare ţară din Europa, astfel încât tot mai multă lume să ştie ce ţară bogată în tradiţii este Republica Moldova. 
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam