Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Aprilie 2015 | 17:20
Alexandr Kalinin: Au fost înăsprite condiţiile pentru obţinerea patentei de muncă în Rusia
În acest an s-au înăsprit foarte mult condiţiile pentru a obţine o patentă de muncă în Federaţia Rusă, iar migranţii, timp de 30 de zile, trebuie să obţină un pachet imens de acte. Cetăţenii Republicii Moldova care muncesc în Federaţia Rusă cu patentă trebuie să cunoască multe reguli, iar dacă le respectă riscă răspundere administrativă, susţine preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti de la Moscova, Alexandr Kalinin.
Sursa citată anunță că legea prevede încheierea unui contract de muncă. După cum menţionează, acest contract trebuie încheiat atât de către migranţii care muncesc în baza patentei la persoane juridice, cât şi de cei care muncesc în baza patentei la persoane fizice.

Preşedintele Congresului Diasporelor atenționează că în cazul în care migrantul lucrează pentru o persoană fizică, se obligă timp de două luni să informeze organul teritorial al Serviciului Federal de Migraţie despre încheierea contractului vizat. La rândul său, persoana juridică, care a angajat un cetăţean străin cu patentă, trebuie să informeze autoritățile în decurs de trei zile.

„Pentru a obţine patenta, cetăţenii străini sunt nevoiţi să stea în rânduri kilometrice în orice condiţii climaterice. Termenul de legalizare este limitat, pachetul de documente care trebuie adunat, este enorm, migranţii sunt prost informaţi sau chiar dezinformaţi, asta complică procesul”, declară Alexandr Kalinin.

Reprezentantul organizaţiei subliniază că majoritatea migranţilor moldoveni muncesc în capitala Federației Ruse și în suburbia Moscovei, aceștia achită câte 4000 de ruble (peste 1300 de lei) pe lună pentru patentă, iar migranții ce muncesc la Sankt-Petersburg sunt nevoiți să scoată din buzunar lunar câte 3000 de ruble lunar (echivalentul a circa 1000 lei).

Dacă nu este informat la timp organul teritorial al Serviciul Federal despre contractul de muncă încheiat, migranții riscă amenzi de la 5 mii la 7 mii de ruble, avertizează preşedintele Congresului Diasporelor.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam