Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Octombrie 2014 | 14:23
Alexandr Kalinin: Migranţii moldoveni riscă să devină victime ale escrocilor
Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă migranţii moldoveni ţine de eliminarea interdicţiei de a intra în Federaţia Rusă. Afirmaţia aparţine preşedintelui Congresului Diasporelor Moldoveneşti (CDM) de la Moscova, Alexandr Kalinin.
Potrivit unui comunicat al CDM, în ultima perioadă este în creștere numărul de plângeri din partea cetățenilor moldoveni care au devenit victime ale escrocilor. „Aceștia au luat bani pentru a-i „ajuta” pe cetățeni să scape de interdicţia de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, ocolind legislația”, a menționat reprezentantul diasporei moldovenești din Rusia. 

„Numărul escrocilor, care oferă servicii ilegale migranților moldoveni, pentru traversarea frontierei cu Federația Rusă, este în creștere. Acest fapt se datorează și numărului mare de cetățeni moldoveni, care prin orice metodă, vor să se întoarcă pe teritoriul Federației Ruse, în pofida interdicțiilor, pentru că acasă nu au o sursă stabilă de existență”, a explicat Alexandr Kalinin.

Președintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti a ținut să sublinieze că programa de evidență a cetățenilor străini din cadrul Serviciului Federal de Stat funcționează impecabil. Prin urmare, în cazul în care un cetățean al Republicii Moldova, are o justificare oficială pentru anularea interdicției, este  necesar să se adreseze companiilor juridice cu renume, care conlucrează cu Serviciul Federal de Stat.

Potrivit lui Kalinin, în fiecare zi aproximativ 100 de cetățeni moldoveni au interdicția de a intra în Rusia. El mai spune că în prezent sunt intentate  dosare penale pe numele a doi cetățeni  din Republica Moldova,  pentru trecerea ilegală a frontierei cu Federația Rusă.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam