Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Septembrie 2014 | 17:03
Alexandr Kalinin: Migranţii din Rusia necesită un termen mai mare pentru legalizare
În Federaţia Rusă se propune instituirea „amnistiei” de trei luni pentru migranţii care se află ilegal pe teritoriul Federaţiei Ruse, cu scopul ca aceştia să procure o patentă de muncă, anunţă Congresului Diasporelor Moldoveneşti din Rusia. În acest context, Alexandr Kalinin, preşedintele Congresului Diasporelor Moldoveneşti se pronunţă pentru un răgaz de şase luni deoarece Serviciul de migraţie nu va face faţă fluxului de cetăţeni străini.
„De la 1 ianuarie 2014, un număr mare de cetăţeni străini au mers la oficiile Serviciului federal de migraţiune ca să-şi perfecteze patentele. Atunci, autoritățile nu s-au descurcat cu valul mare de migranţi care doreau să-şi legalizeze aflarea în ţară, iar Serviciul fiscal nu reuşea să perfecteze numerele de identificare a plătitorilor de impozite”, a comunicat Alexandr Kalinin.

Congresul Diasporelor Moldoveneşti anunță că, potrivit datelor oficiale, pe teritoriul Federaţiei Ruse acum se află ilegal 4,3 milioane de migranţi. „Noi credem că numărul acestora este mult mai mare, cel puţin de două ori: în total pe teritoriul Federaţiei Ruse acum se află circa 12 milioane de migranţi, dintre aceştia 6-8 milioane se află ilegal. Cât ţine de migranţii moldoveni care muncesc în Rusia, potrivit datelor Serviciul federal de migraţiune, numărul acestora e de 528 de mii de persoane”, susține Alexandr Kalinin.

Reprezentantul diasporei moldovenești la Moscova a subliniat că nu contează cum se numeşte această amânare pentru legalizarea aflării în Rusia a migranţilor, „principalul e că aceasta aduce beneficii pentru ambele părţi”.

Potrivit lui Kalinin, pe de o parte autorităţile Federației Ruse vor obţine venituri suplimentare în bugetul de stat, iar pe de altă parte – cetăţenii străini vor avea şansa de a-şi legaliza aflarea în această ţară.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam