Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Martie 2016 | 15:55
Alte două mii de mărţişoare au fost expediate în acest an pentru moldovenii din diasporă
Două mii de mărţişoare au fost transmise de Biroul pentru Relaţii cu Diaspora (BRD) pentru conaţionalii de peste hotare cu ocazia sărbătorii naţionale Mărţişor. Acţiunea are loc al treilea an consecutiv, în cadrul campaniei „Mărţişor cu DOR de-acasă”, lansată de BRD în parteneriat cu Centrul de Reabilitare şi Integrare Socială a Copiilor cu Dizabilităţi de Intelect CULTUM din comuna Stăuceni.
Scopul acestei acțiuni este de a păstra tradițiile și obiceiurile specifice Republicii Moldova, precum și promovarea drepturilor şi a imaginii pozitive a persoanelor cu dizabilităţi, sensibilizarea societăţii referitor la probleme şi potenţialul persoanelor cu dizabilităţi şi la necesitatea integrării lor sociale, educaţionale şi profesionale.

Mărțișoarele confecționate de copiii de la Centrul CULTUM au ajuns la moldoveni de peste hotare din Irlanda, Norvegia, Olanda, Germania, Franța, Italia, Spania, Portugalia, Elveția, Grecia, Polonia, Federația Rusă, Israel și Luxembourg prin intermediul a 18 asociații, comunități, centre, misiuni diplomatice ale Republicii Moldova.

„Pentru noi 1 martie este o sărbătoare a primăverii ce ne aduce mult aminte de Moldovioară și de obiceiurile ei. Suntem plăcut surprinși și foarte mulțumiți de mărțișoarele pe care le-am primit”, a menționat Nadia Cebotari, președinta Asociației „DOR” din Girone, Spania.

„Mulțumim pentru susținere și grija pe care o aveți pentru a ne aduce în dar ceva „natal", a afirmat Tatiana Nogailâc, președinta AssoMoldave, din Roma, Italia.

„Bucuria și curiozitatea străinilor este vădită, nemaivorbind de bucuria mea și mândria pe care am simțit-o atribuindu-mi funcțiile unui mic ambasador al culturii noastre. Avem o tradiție foarte frumoasă pe care îmi doresc să o cunoască toată lumea. În calitate de președinte a comunității moldovenilor de la Barcelona vreau să mulțumesc copiilor de la CULTUM pentru efortul și sârguința depusă”, a remarcat Elena Nazarova președinta Asociației „EstiMoldova” din Barcelona.

În afară de mărțișoare, asociațiile au primit și câte o carte, întitulată „Sub semnul Mărțișorului”, scrisă de Varvara Buzilă, în cadrul unui proiect al Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală și a Societății de Etnologie din Republica Moldova.

În cadrul celor trei ediții ale campaniei „Mărțișor cu DOR de-acasă”, realizate în colaborare cu Centrul CULTUM, Centrul Republican pentru Copii şi Tineret „ARTICO” și cu meșterul popular Ecaterina Popescu, BRD a expediat în diasporă peste 11500 de mărțișoare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam