Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Noiembrie 2014 | 16:52
Ambasada Moldovei în Cehia a organizat o întâlnire cu tinerii moldoveni
Ambasada Republicii Moldova a organizat recent o întâlnire cu studenţii, masteranzii şi doctoranzii moldoveni care îşi fac studiile în Republica Cehă.
Evenimentul, devenit deja tradiție, a găzduit peste 50 de cetățeni moldoveni, majoritatea dintre care sunt studenți la diferite facultăți a instituțiilor de învățământ superior ceh, dar și absolvenți care s-au stabilit pe teritoriul Cehiei după terminarea studiilor la prestigioasele universități cehe.

În discursul său, ambasadorul Republicii Moldova la Praga, Ștefan Gorda a mulțumit tinerilor pentru receptivitatea de care dau dovadă de fiecare dată când sunt invitați la evenimentele organizate de Ambasadă și a relatat despre agenda europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, oficialul moldovean a comunicat planurile Guvernului în domeniul politicii interne și a celei externe, perspectivele europene și scopul de a obține un nou statut în relațiile cu UE – de stat candidat la aderare. Vorbind despre viitoarele alegeri șeful misiunii a opinat că votul fiecărui tânăr este vot de aur, deoarece  „Moldova zilei de mâine va fi o țară europeană pentru generațiile care vin”.

Consulul a invitat toți cetățenii să vină la 30 noiembrie la vot în birourile care vor fi deschise la Praga si Brno, a explicat modalitatea de votare, documentele necesare în baza cărora va fi posibil de votat, orarul funcționării birourilor electorale și diseminarea informației în rândurile celorlalți cetățeni despre importanța exercitării dreptului de vot în ziua alegerilor parlamentare 2014. Diplomații misiunii și cei invitați au avut apoi discuții despre temele de interes comun.

Menționăm că pentru anul academic 2014-2015, Guvernul Republicii Cehe a acordat studenţilor din Republica Moldova 10 burse de studii superioare dintre care șapte burse (de licență, masterat sau doctorat) pentru studii în limba cehă în regiunea Poděbrady şi trei burse (de masterat sau doctorat) pentru studii în limba engleză.

Ulterior, serata a continuat cu o degustare a vinului moldovenesc și muzică populară.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam