Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Februarie 2015 | 17:03
Ambasada Republicii Moldova susţine diaspora din Canada, declaraţie
Odată cu inaugurarea misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Canada au apărut noi oportunităţi pentru a extinde şi diversifica programul activităţilor organizate de comunităţile moldoveneşti, inclusiv la Ottawa. O declaraţie în acest sens a fost făcută de Ambasadorul Moldovei în Canada, Ala Beleavschi, în cadrul unui interviu pentru Radio Moldova Actualităţi.
„Pentru prima dată au fost organizate evenimente culturale pentru comunitatea moldovenilor din capitala canadiană și din orașele învecinate. Ambasada și-a propus drept obiectiv să ajute la formarea unor asociații ale moldovenilor în Ottawa, dar și să susțină crearea și consolidarea unor asociații similare în alte provincii canadiene în care avem comunități de moldoveni, cum ar fi orașele Vancouver, Calgary și Edmonton”, a  explicat oficialul moldovean.

Ala Beleavschi a ținut să menționeze și activitățile asociațiilor de moldoveni din Canada. „Cert este faptul că cea mai numeroasă comunitate
moldovenească din Canada este stabilită în orașul Montreal din Quebec. În acest centru urban important al Canadei, de mai bine de cinci ani activează Asociația „Comunitatea Moldovenilor din Quebec”, președinte al căreia este Ala Mîndîcanu. Având o imagine pozitivă în societate, „Comunitatea Moldovenilor din Quebec” se poate mândri acum cu mesajele de apreciere pe care le-a primit de la actualul prim-ministru al Canadei, Stephen Harper, dar și de la numeroase oficialități din guvernul provinciei Quebec și din administrația orașului Montreal. Tot la Montreal, activează centrul educativ Academia Educativă din Montreal, condus de conaționala noastră Alina Nichita și care de mai mulți ani își concentrează eforturile pe dezvoltarea capacităților artistice ale copiilor din familiile moldovenești, promovând poezia, cântecul și dansul național”, a subliniat diplomatul.

Ambasadorul Republicii Moldova în Canada a mai remarcat și activitatea noii asociații a moldovenilor „Koolture Tricolor”, creată de jurnalista Nata Albot, care a inițiat un calendar ambițios de activități menite să adune comunitatea și să o antreneze în diverse activități de creație, de cultură și de promovare a tradițiilor noastre. Mai multe evenimente culturale și acțiuni caritabile în Canada și Republica Moldova au fost organizate și de membrii asociației „Moldova-Canada Link” din Toronto, condusă de Dorin Ciupac.

Statistica privind numărul cetățenilor moldovenilor stabiliți în această Canada variază mult, ajungând până la 40-50 de mii.

Varianta integrală a interviului oferit de ambasadorul Republicii Moldova în Canada, Ala Beleavschi, pentru Radio Moldova Actualități, îl puteți vedea AICI.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam