Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
02 Aprilie 2015 | 16:18
Ambasador: Acordul de securitate socială prezintă interes atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi cei letoni
Securitatea socială este un subiect de interes pentru moldovenii de peste hotare. Republica Moldova a încheiat acorduri de securitate socială cu mai multe ţări ale lumii, la moment, este în proces de negociere un acord în acest sens cu Republica Letonă. Cum demarează această procedură a declarat pentru TRM.MD ambasadorul Republicii Moldova la Riga, Alexei Cracan.
„Tot mai multă lume se arată interesată de acest subiect. Unii au ajuns la momentul când trebuie să se pensioneze și insistă ca să figureze în vechimea de muncă și perioada în care au muncit în Republica Moldova, subiect de care sunt interesați și cetățenii letoni”, a declarat pentru TRM.MD, Alexei Cracan.
Oficialul moldovean a subliniat că referitor la acest subiect a purtat mai multe discuții cu ministrul Afacerilor Sociale a Letoniei.

„Negocierea acordului cu privire la securitatea socială dintre Republica Moldova și Letonia este un exemplu de bunăvoință politică, pentru că letonii, practic, nu negociază cu nimeni la acest subiect, astfel pentru Moldova s-a făcut o excepție. Ultima rundă de negocieri a avut loc toamna trecută la Chișinău, colegii m-au informat că toate detaliile tehnice au fost clarificate, bine puse la punct. Iar toamna anului curent, sau poate mai devreme, cu ocazia unei vizite să fie semnat acest acord, apoi rămâne ratificarea lui în parlamentele ambelor state, procedură care poate fi desfășurată într-un termen scurt”, a explicat ambasadorul Moldovei în Letonia.

Mai multe detalii la acest subiect aflați în cadrul emisiunii „Scrisori pentru acasă”.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam