Loading
ro ru en




Moldovenii în lume
Loading
24 Februarie 2015 | 14:00
Ambasador: Diaspora moldovenilor din Letonia are un parcurs istoric impresionant
Diaspora moldovenilor din Letonia are un parcurs istoric impresionant şi este una dintre puţinele comunităţi care a prins contur cu circa 50 de ani în urmă. „Pionerii” moldoveni care s-au stabilit aici, au fost soldaţii care şi-au făcut serviciul militar în această ţară baltică. Cum perpetuează tradiţiile strămoşeşti moldovenii stabiliţi de jumătate de secol în Letonia şi cum au reuşit tinerii din Moldova să devină cei mai buni studenţi în cadrul instituţiilor cu renume din statul baltic, aflaţi din cadrul unui interviu oferit în exclusivitate pentru trm.md, de către ambasadorul Republicii Moldova la Riga, Alexei Cracan.
--- Excelență, un deziderat pentru Dumneavoastră este promovarea culturii și tradițiilor moldovenești, prin ce activități reușiți să păstrați identitatea culturală și lingvistică?

---  Fiind acreditat în calitate de ambasador la Riga, m-a uimit faptul că moldovenii care s-au stabilit cu traiul aici de 40-50 de ani nu au uitat limbă maternă, nu au rupt această legătură cu patria lor. Fiecare dintre aceste familii încearcă măcar o dată pe an să își viziteze rudele din Moldova, o tradiție pentru mulți dintre conaționalii noștri din Letonia este să plece acasă la sărbătorile pascale și la Revelion.

Trebuie să menționez că moldovenii noștri au venit în Letonia cu o precădere de 40-50 de ani în urmă. Diaspora moldavă din Letonia este una dintre cele mai mici, fiind dispersată uniform pe tot teritoriul țării, din cei circa 2000 de originari moldoveni, o parte dintre ei dețin cetățenia letonă.

--- Din câte înțelegem, diaspora moldovenilor din Letonia a reușit să prindă rădăcini în acest stat baltic, cum sunt văzuți conaționalii noștri de băștinași?

---  Am muncit și în cadrul Departamentului Consular și am mai călătorit puțin și pot afirma că nu există un loc pe acest pământ unde reputația moldovenilor este negativă. Una dintre axiomele contemporane ale societății noastre este că diasporele moldovenești se încadrează foarte repede și ușor în societățile din diferite țări. Iar vorbind despre Letonia, acest stat din anul 1992, după proclamarea Independenței, a creat condiții ideale pentru diaspora noastră de a se integra în societatea letonă. Un fapt ce merită a fi spus este că și moldovenii au dat dovadă de calități, în primul rând, lingvistice, integrându-se în cotidianul leton, fapt ce este salutabil și este remarcat cu fiecare ocazie de autoritățile de aici. Mai ales că reprezentanții diasporei pot beneficia și de unele proiecte lansate de țara gazdă.

--- Cunoaștem istoriile de succes a mai multor absolvenți ai Stocholm School of Economics din Riga, fiind mai aproape de ei, cunoașteți unde aleg să se lanseze aceștia în carieră, aici sau acasă, în Moldova?

--- Aș vrea să remarc în acest context, tinerii veniți aici la studii, la moment, fiind aproximativ 30 de persoane. Astfel, rectorul unei instituții de învățământ superior de aici și secretarul de Stat de la Ministerul leton de Externe au remarcat că tinerii moldoveni au ocupat locurile de frunte, după succesele obținute la studii. Dacă doi ani în urmă, studenții moldoveni erau plasați pe locul doi, acum au urcat pe piedestalul eminenților. Ce ține de Stocholm School of Economics din Riga este cu siguranță una dintre cele mai renumite instituții din regiune, ce ține de soarta lor de mai departe, fiecare are dreptul la alegere, dar cunosc că o buna parte dintre ei aleg să se întoarcă acasă.

--- Cu ce probleme se adresează cel mai frecvent conaționalii noștri la Ambasada Republicii Moldova la Riga?

--- Cel mai frecvent cetățenii moldoveni se adresează la noi cu solicitări de ordin consular, de a dobândi un act, iar pentru că nu avem aici rânduri, răspundem cererilor într-un timp foarte scurt.

--- Un rezultat al fostului Guvern este și crearea Biroului pentru Relații cu Diaspora, cât de benefică și efectivă vedeți crearea acestei structuri care reprezintă o punte de legătură între diasporă și autoritățile din țara din care se trag?

--- Eu salut cu două mâini crearea acestui Birou, fiind că acest fapt denotă grija pe care Guvernul, Republica Moldova, o are atât față de diasporă, cât și de fiecare cetățean în parte. Demult trebuia creat un asemenea Birou, care monitorizează zilnic orice problemă,  fiind ca o antenă în orice colț al lumii. Bunăoară, diaspora din Letonia, își dorea foarte mult să se întâlnească cu interpretul Gheorghe Țopa. Astfel, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, pentru moldovenii de aici a concertat artistul îndrăgit.

--- Dle ambasador, aflându-vă în misiune diplomatică de ceva timp, ați reușit să cunoașteți ce înseamnă dorul de casă?

--- Dorul de casă îl simt încă înainte de a pleca în misiune. Chiar cu vreo lună înainte de plecare te cuprinde un sentiment de nostalgie, un sentiment tipic pentru toți cei care se pregătesc de o călătorie. Însă de cum ajungi, activitatea îți fură toate gândurile și conservează acel dor care pentru mine înseamnă tristețe.


 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam