Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
14 Ianuarie 2016 | 13:12
Ambasador: În Germania se cunoaşte foarte bine dosarul Republicii Moldova
Germania îşi reiterează disponibilitatea de a sprijini şi în continuare Republica Moldova în promovarea reformelor în conformitate cu angajamentele stipulate în Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Asigurările vin din partea preşedintelui Germaniei, Joachim Gauck, şi au fost făcute la întrevederea cu ambasadorul Republicii Moldova în Republica Federală Germania, Oleg Serebrian, după înmânarea scrisorilor de acreditare.
„A fost o ceremonie foarte deosebită de ceea ce știam până acum, protocolul este mai deosebit, cu onoruri militare, cu ridicarea drapelului țării, a Republicii Moldova, în curtea Palatului Prezidențial. A urmat și o discuție cu șeful statului german. Deși este a doua acreditare și ar trebui să fiu mai antrenat, de data asta am avut mai multe emoții, poate pentru că la Paris emoțiile erau atenuate din pricina faptului că se practică o acreditare în grup, iar președintele Sarcozy practica acreditarea de două ori pe an, deci eram un grup foarte numeros, vreo 30-40 de ambasadori. Aici, însă, a fost o acreditare foarte personalizată, am venit singur, acompaniat doar de soție și de diplomații din Ambasadă. Acest tete-a-tete m-a făcut să am niște emoții mai deosebite”, a explicat Oleg Serebrian, pentru Radio Moldova Actualități.

În cadrul discuțiilor cu președintele Germaniei a fost discutată și situația internă a Republicii Moldova, evoluția situației din zonă, precum și relația țării noastre cu vecinii. De asemenea, au fost menționate și așteptările noastre din partea partenerilor europeni.

„Am simțit foarte multă deschidere și căldură din partea președintelui și oficialilor care l-au acompaniat. Ceea ce surprinde, aici, în Germania, este o foarte bună cunoaștere a dosarului Republicii Moldova, o foarte bună expertiză pe tot ce ține de zona noastră”, a adăugat diplomatul.

Amintim că, anterior, Oleg Serebrian a deținut mandatul de ambasador al Republicii Moldova în Franța.
 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam