Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
22 Aprilie 2014 | 16:38
Ambasador: Rata şomajului printre moldovenii din Italia este mai mică decât datele pe care le atestă alte comunităţi din peninsulă
Rata şomajului printre moldovenii din Italia este mai mică cu 2% decât datele pe care le atestă alte comunităţi şi chiar faţă de media italiană. Declaraţiile au fost făcute pentru Radio Moldova, de Stela Stângaci, ambasadorul Republicii Moldova la Roma.
Oficialul moldovean a menţionat că criza i-a afectat pe italieni, dar mai cu seamă pe străini, inclusiv pe moldovenii stabiliţi în peninsulă. Datele statistice italiene ne arată că în anul 2013 circa 57 de mii de moldoveni din Italia şi-au pierdut locul de muncă, iar alte 58 de mii de moldoveni s-au ales cu noi locuri de muncă.

„Deci tabloul nu este într-atât de trist, probleme sunt, dar datele statistice o prezintă în culori nu atât de sumbre. Moldovenii înregistrează indicele cel mai bun printre comunităţile de străini din Italia. Astfel 12,8 % este rata șomajului moldovenilor, faţă de 15 la sută în cazul celorlalţi. Aceasta denotă faptul că moldovenii din Italia sunt preţuiţi chiar şi pe timp de criză” a concluzionat Stela Stângaci.

Potrivit datelor Ambasadei Republicii Moldova la Roma, în Italia numărul moldovenilor cu ședere legală atinge cifra de 300 de mii de persoane.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam