Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Octombrie 2015 | 12:34
Antreprenoriatul, ţinta unui program lansat de Centrele SYSLAB
A fost lansată cea de-a doua etapă a Proiectului „Antreprenoriat Inovativ pentru Angajare Durabilă”, iniţiat în 2013 şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova cu suportul Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia.
La deschiderea evenimentului, coordonatoarea Rezidentă ONU/Reprezentanta Rezidentă PNUD, Dafina Gercheva, a remarcat că discrepanța între cerere și ofertă pe piața muncii a fost abordată în mod continuu prin intermediul rețelei celor cinci Centre SYSLAB. „Locurile de muncă decente sunt printre prioritățile enumerate și SYSLAB abordează aceste necesități prin promovarea spiritului antreprenorial inovator și generând ocupare pe piața muncii”, a concluzionat Dafina Gercheva.

Potrivit organizatorilor, în cadrul cele de-a doua etape a proiectului se va miza pe o coordonare mai bună a metodologiei SYSLAB între cele cinci Centre de dezvoltare a carierei, pentru a spori numărul beneficiarilor care îşi găsesc un loc de muncă. Totodată, componenta privind antreprenoriatul va deveni mai temeinică prin elaborarea și implementarea unui program dedicat de auto-ocupare.

La rândul său, ministrul Economiei, Stephane Christophe Bride, și-a exprimat aprecierea față de rezultatele precedentei faze SYSLAB, subliniind importanța continuării acestuia pentru a consolida rețeaua existentă și a asigura integrarea pe piața muncii a șomerilor calificați,  absolvenților și migranților reveniți.

Cele cinci Centre de dezvoltare a carierei create în Republica Moldova și care funcționează conform metodologiei SYSLAB acordă asistență persoanelor șomere calificate în obținerea unui loc de muncă relevant pe piața locală a muncii sau în inițierea propriilor afaceri. Către luna septembrie 2015, Centrele de dezvoltare a carierei au acordat asistență unui număr de circa 500 de persoane, din care 78% au fost angajați și 4% au creat un plan de afaceri individual și/sau au inițiat propria afacere.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam