Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Decembrie 2014 | 13:03
Antreprenorii moldoveni, interesaţi de crearea unui sistem transnaţional în susţinerea IMM-urilor agricole
Crearea unui sistem transnaţional de sprijin al competitivităţii pentru exploatarea potenţialului de inovare al IMM-urilor agricole din regiunile de Sud-Est ale Europei, cu această iniţiativă au venit participanţii proiectul de colaborare transnaţională „Crearea şi promovarea de noi abordări şi instrumente pentru consolidarea competitivităţii sectorului primar şi a inovaţiei în Europa de Sud-Est”. Proiectul a fost lansat de Asociaţia Internaţională a Business-ului Mic şi Mijlociu „Small Euro Business” din Bălţi.
În cadrul unei mese rotunde a fost prezentată informația privind rezultatele activităților de implementare a proiectului la nivel național și regional; despre problemele utilizării  fondurilor agricole naționale, obiectivele specifice ale sporirii competitivității IMM-urilor, îmbunătățirea eficacității acestor fonduri; despre Planul de acţiuni de integrare a rezultatelor proiectului în dezvoltarea competitivităţii IMM-urilor din sectorul agricol al Republicii Moldova.

Potrivit unui comunicat al organizatorilor, prezentările au fost făcute de către doctorul habilitat în agricultură Boris Boincean, consultant în agricultură al proiectului; Vasili Leahovici, expert al proiectului, membru al Comisiei de Lucru a Euroregiunii „Prutul de Sus”, președinte al Camerei de Comerț și Industrie din regiunea Cernăuți (Ucraina) și doctorul în economie Andrei Balânschi, coordonatorul de proiect în Republica Moldova.

În cadrul proiectului, „Small Euro Business” au fost organizate o serie de ateliere pentru fermieri, prin intermediul cărora au fost promovate inovațiile pentru sectorul agrar primar, au fost editate publicații pe tema inovațiilor, organizate vizite de lucru în străinătate în vederea preluării experiențelor inovaționale. De asemenea, au fost promovate în premieră pentru Republica Moldova o serie de webinare pentru fermierii moldoveni pe platformele web internaționale.

Programul a fost realizat în colaborare cu 16 parteneri  din zece țări, precum: Italia, Ungaria, Grecia, Serbia, Croația, Albania, Ucraina, România, Bulgaria și Republica Moldova. Bugetul  total al Proiectului a constituit 1,8 milioane de euro Republica Moldova beneficiind de 92610 de euro.

Proiectul de colaborare transnațională „Crearea și promovarea de noi abordări și instrumente pentru consolidarea competitivității sectorului primar și a inovației în Europa de Sud-Est”  a fost co-finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră pentru Europa de Sud-Est.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam