Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
01 Octombrie 2015 | 13:17
Anual, peste 2000 de tineri din Republica Moldova îşi vor putea continua studiile în România
Guvernul de la Bucureşti a aprobat miercuri, 30 septembrie, trei Memorandumuri de cooperare între România şi Republica Moldova, documente prin care va fi continuată colaborarea între cele două state în domeniile educaţiei, cercetării ştiinţifice şi culturii, scrie Agerpres.
Primul dintre acestea are în vedere un protocol de colaborare între Ministerul Educației și Cercetării din România și Ministerul Educației din Republica Moldova pentru anii de învățământ 2015-2018.  Astfel, România va acorda anual 950 de locuri de studii în învățământul preuniversitar de stat şi 1175 în cel universitar tinerilor din Republica Moldova.

Cele mai multe, 750 de locuri cu bursă și fără plata taxelor de școlarizare, vor fi oferite pentru absolvenții ciclului gimnazial din Republica Moldova. De 700 de locuri cu bursă pentru studii universitare de licență vor putea beneficia absolvenții de liceu cu diplomă de bacalaureat din Republica Moldova. Oferta de studii poate fi suplimentată în funcție de solicitări și în acord cu posibilitățile financiare ale statului primitor.

Statul român mai asigură un program de perfecționare a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și universitar din Republica Moldova, prin acordarea a 300 de luni-bursă stagii de formare, dintre care 200 de luni-bursă pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar și inspectori școlari, iar 100 de luni-bursă pentru cadrele didactice din învățământul universitar. Alte 200 de luni sunt destinate mobilităților studențești, cu prioritate pentru domeniile istorie, științe sociale, studii literare, cultură și artă.

În plus, pentru cetățenii din Republica Moldova, absolvenți ai ciclului de licență în România sau în alt stat al Uniunii Europene sunt acordate 25 de locuri de studii de rezidențiat cu bursă și fără plata taxelor de școlarizare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam