Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
23 Aprilie 2014 | 14:14
Apel către Guvern să deschidă mai multe secţii de votare în Rusia
Preşedintele Congresului Diasporei Moldoveneşti din Federaţia Rusă, Alexandr Kalinin, face apel către Guvernul de la Chişinău să deschidă, la următoarele alegeri parlamentare, mai multe secţii de votare pe teritoriul Rusiei.
Potrivit lui Alexandr Kalinin, la anticipatele parlamentare din iulie 2009,  în Rusia a fost deschisă o singură secţie de votare, deşi, potrivit datelor oficiale, la acel moment pe teritoriul Federaţiei Ruse se aflau mai mult de 200 de mii de cetăţeni moldoveni.  Iar la anticipatele din noiembrie 2010, au fost deschise patru secţii de votare. Kalinin a făcut o comparaţie cu Italia, în care se aflau 125 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova, dar au fost deschise 16 secţii de votare.

Reprezentantul diasporei moldoveneşti din Federaţia Rusă e de părere că în Rusia ar fi nevoie de, cel puţin, 21 de secţii de votare, în mai multe regiuni.

Alexandr Kalinin crede că partidele politice din Moldova ar trebuie să lucreze mai activ cu cetăţenii de peste hotare.  Alegătorii trebuie informaţi despre programele politice şi despre cum văd partidele rezolvarea problemelor economice şi sociale cu care se confruntă moldovenii din alte ţări.  Diaspora moldovenească este dispusă să se implice în informarea cetăţenilor pentru a-i face să înţeleagă cât este de importantă participarea lor în viaţa politică a statului, relatează IPN.

Data următoarelor alegeri parlamentare nu a fost stabilită deocamdată, dar unii politicieni fac referire la 30 noiembrie.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam