Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Ianuarie 2014 | 13:02
Aproape 10 mii de moldoveni au participat la evenimentele organizate în diasporă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
La cele peste 40 de evenimente organizate, în străinătate, cu susţinerea Biroul pentru relaţii cu diaspora (BRD), cu ocazia sărbătorilor de iarnă au luat parte aproximativ 10 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova.
Evenimentele de Crăciun și Revelion au avut loc în 21 de țări, fiind organizate de 44 de asociații ale originarilor din Republica Moldova. Pentru aceste comunităţi au fost procurate din Bugetul de Stat și livrate în diasporă costume naționale, seturi de accesorii specifice sărbătorilor de iarnă, obiecte tradiționale, simboluri de stat şi materiale promoționale.

La solicitarea membrilor diasporei, la unele evenimente au participat renumiți interpreți din Republica Moldova. Amintim aici de turneul ”Dorul Basarabiei” organizat la Londra, Paris, Lisabona, Madrid și Atena, cu participarea artiștilor Nicolae și Cornel Botgros, Lidia Bejenaru și Ion Paladi. Doar concertele susținute de aceștia au adunat câteva mii de concetățeni de-ai noștri.

„Dacă în anii precedenți, membrii diasporei organizau astfel de acțiuni cu eforturi proprii, cu sacrificii personale, în baza de sponsorizări, uneori și cu un mic ajutor din partea autorităților Republicii Moldova, pentru anul 2013, Guvernul a alocat o sumă considerabilă, cea mai mare care a fost acordată vreodată pentru diasporă și, probabil, mai mare decât tot ce a fost alocat în acest sens până acum. Asta înseamnă că autoritățile de la Chișinău recunosc rolul diasporei în păstrarea și promovarea patrimoniului național, dar și în dezvoltarea țării”, a afirmat Victor Lutenco, directorul BRD.

BRD este o instituție creată în cadrul Cancelariei de Stat a Republicii Moldova. Misiunea Biroului este de a dezvolta legăturile dintre diaspora moldovenească şi ţara de origine, în scopul consolidării capacităților, dezvoltării durabile a ţării, asigurării unei guvernări participative şi transparente şi a cooperării.


 
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam