Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Februarie 2014 | 13:48
Aproape 70% din transferurile din străinătate au provenit din Rusia, în 2013
Şapte din 10 dolari SUA, intraţi în Republica Moldova pe canalul transferurilor prin bănci în favoarea persoanelor fizice, au provenit, în 2013, din Federaţia Rusă, informează Moldpres.
Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, ponderea transferurilor de mijloace băneşti din Rusia s-a ridicat, în anul trecut, la 68 la sută din totalul remitenţelor de 1 miliard 608.98 milioane de dolari SUA.

Transferurile moldovenilor care muncesc în Federaţia Rusă au crescut ca pondere, în 2013, cu 2,4 puncte procentuale. Ei transferă acasă bani câștigați în această ţară atât în euro sau dolari, cât şi în ruble, cota căreia a crescut considerabil în ultimul trimestru al anului 2013, ajungând la 37,2%.
Datele BNM mai relevă că 9,3 la sută din transferuri au fost efectuate din Italia, 6,3 la sută - din Israel, 4,8 la sută - din SUA şi 1,3 la sută - din Franţa. Banca Centrală menţionează, de asemenea, că transferurile din aceste cinci ţări reprezintă 89,7 la sută din total.

În anul 2013, volumul total al transferurilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1,608.98 milioane de dolari SUA, cu 7,7 la sută mai mult comparativ cu anul 2012. Circa 89 la sută din transferuri au fost efectuate prin sisteme de transfer internaţional de bani fără deschiderea conturilor bancare, iar restul – prin virament în conturi.

Banca Naţională a Moldovei atrage atenţia asupra faptului că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din transferurile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale, precum: pensii, indemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare. Statisticile nu includ transferurile efectuate prin intermediul băncilor din raioanele din partea stângă a Nistrului, ceea ce face dificilă compararea statisticii BNM cu statistica altor ţări.

Peste 700 de mii de moldoveni lucrează în străinătate, temporar sau permanent, arată date ale Băncii Mondiale, informaţii confirmate și de experţii locali. Potrivit Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, în Rusia, actualmente sunt angajaţi cu contract oficial de muncă în jur de 50 de mii de moldoveni, în timp ce alţi 49 de mii activează în bază de patentă.

Serviciul Federal de Migraţie de la Moscova a anunţat, recent, că aproximativ 21,5 mii de cetăţeni ai Republicii Moldova au primit interdicţie de intrare pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar alţi 288 de mii au fost incluşi în grupul de risc. Ei riscă să primească interdicţia de intrare în Rusia pe un termen de trei ani, după ce Moscova a înăsprit regulile de şedere în Rusia, pentru a limita migraţia ilegală şi munca la negru.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam