Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
12 Iunie 2015 | 16:43
Şapte moldovence - victime ale traficului de persoane pentru prelevarea celulelor umane
Şapte moldovence au devenit victime ale traficului de persoane pentru prelevarea celulelor umane, femeile urmau a fi transportate în Ciprul de Nord. După ce au avut loc percheziţii la Chişinău şi Comrat, poliţia a deschis un dosar penal în acest caz în care sunt cercetaţi cinci membri ai grupării criminale, anunţă Radio Moldova Actualităţi.
Potrivit  șefului adjunct al Direcției Trafic de Fiinţe umane din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, Iurie Podarilov, gruparea criminală era formată din  cetăţeni ai Moldovei, Turciei şi Ucrainei. Capul grupării fiind o moldoveancă în vârstă de 34 de ani. „În perioada 2014-2015, gruparea se ocupa cu recrutarea persoanelor de gen feminin. Complicii sunt originari din municipiul Chișinău și orașul Comrat. Aceste persoane identificau potențialele victime al traficului: femei cu ochii albaștri, în vârsta de 25-27 de ani care au născut”, declară  Iurie Podarilov.

Potrivit oamenilor legii, înainte de plecare, victimele urmau un curs medicamentos care provoca formarea excesivă de ovule. „Medicamentele utilizate sunt de origine turcă și au fost introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Gruparea criminală primea un venit de 3-4 mii de dolari SUA, dintre care victimelor le revenea o sumă de până la 500 dolari”.

Suspecții convingeau victimele că prelevarea ovulelor se putea efectua lunar fără a aduce un oarecare prejudiciu sănătății, de fapt, însă, această procedură poate duce la infertilitatea donatorului. 

Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, membrii grupării riscă între şapte şi 15 ani de închisoare.

Mai multe detalii la acest subiect aflați din materialul Radio Moldova Actualități.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam