Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 August 2018 | 19:48
Artiom Juc - moldoveanul pentru care un oraş din China a devenit a doua casă
Pentru unii vinul nu este doar o îndeletnicire ce aduce profit, ci mai degrabă un stil de viaţă şi un mod de a se simţi mai aproape de casă. Artiom Juc este unul dintre moldovenii pentru care oraşul Shanghai a devenit a doua casă. Cei zece ani în China l-au făcut însă să îndrăgească ţara pandelor şi a ceremoniilor de ceai, relatează Mesager.
În inima Shanghaiului, Artiom le povestește chinezilor despre vinul moldovenesc. Ca să ajungă mai aproape de inima consumatorilor chinezi face o paralelă cu soiurile de ceai, domeniu principal al economiei asiatice.
 
„Noi avem diferite soiuri de struguri. Fiecare soi vine din diferite ţări: sunt soiuri europene, argentiniene, etc. Însăşi poama diferă, culoarea vinului. La fel, în ceaiurile chineze noi avem o dispersare dintre ceaiurile albe, verzi, ceaiuri din familia „ulng”, ceaiurile roşii, ceaiurile de flori şi ceaiurile negre”, spune Artiom.
 
Artiom Juc s-a stabilit în China în urmă cu zece ani. El a venit pentru un master în pedagogie, a obţinut o bursă, iar de atunci îşi vede viaţa printre zgârâie-nori. Între timp şi-a întemeiat o familie, iar viaţa la opt kilometri de casă i se pare încă un vis ce îl trăieşte în fiecare zi.
 
În timpul liber el vine la târgul la care învaţă să aprecieze calitatea ceaiurilor chineze. Proprietara magazinului îl cunoaşte de ani de zile.
 
„Specificul unui ceai este să vedem cât este de limpede, de acea ceaiurile se pun în vase de sticlă, se prepară la temperatura de 80 de grade, nici într-un caz 100 de grade. Eu fiind un amator al culturii chineze, prefer să îl beau respectând ceremoniile chineze ca la carte”, spune Artiom.
 
Mai mult, ceaiul nu se infuzează decât două minute, iar din aceleaşi plante se pot servi cel mult trei băuturi. Ceremonia ceaiului durează cel puţin o oră, un lucru invers proporţional ritmului în care funcţionează această societate. Artiom spune că sunt câteva lucruri pe care ar dori ca moldovenii să le preia de la chinezi: „Perseverenţa, credinţa în popor, ei sunt ca un organ unic şi lucrează ca un stup de albine, sau un muşuroi de furnici. Ei într-adevăr cred în poporul lor, asta se simte.
Postat de: Rodica Mazur
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam