Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
16 Iunie 2015 | 12:01
Asociaţia „Regina Maria” organizează cea mai fastuoasă serată a moldovenilor din Elveţia
Diaspora moldovenilor din Elveţia este în plină pregătire de un eveniment de mare amploare, care vine să promoveze cultura şi tradiţiile moldoveneşti în ţara vecină, Liechtenstein. Muzică live, bucate tradiţionale, obiecte de artizanat, atmosfera şezătorilor de altădată - sunt doar câteva dintre surprizele pregătite de conaţionalii din Elveţia.
Solicitați de TRM.MD, organizatorii evenimentului ne-au comunicat că diaspora moldovenilor din Elveția realizează în premieră o manifestare atât de fastuoasă. „Toate deliciile pe care le vom prezenta participanților seratei sunt din bucătăria moldovenească, îi vom servi cu tradiționalele sarmale, plăcinte, vin, mămăligă și friptură, așa cum bine știm sunt întâmpinați oaspeții în Moldova. Mai mult de atât, produsele din care au fost preparate acestea, inclusiv brânza de oi, mălaiul și frunzele de viță-de-vie, au fost aduse tocmai din Moldova”, a menționat Marie Jomir, președinte al Organizației non-profit „Regina Maria“, coorganizator al evenimentului.

„Deși fondatorii organizației non-profit „Regina Maria” sunt cetățeni moldoveni stabiliți de mult timp în diferite țări din Europa Occidentală, aceștia nu uită de unde au plecat și continuă să promoveze valorile noastre naționale”, a remarcat Tatiana Turculeț, co-fondator al organizației.

Așa cum prevede tradiția, oaspeții vor fi serviți cu vin din poame de pe pogdoriile Moldovei. Ion Gherciu, originar din Orhei, aduce an de an materia primă din Moldova și îmbuteliază vinul în Elveția pentru a-și servi conaționalii, precum și toți amatorii de vin de calitate înaltă.

Potrivit organizatorilor, atmosfera acțiunii, ce va avea loc pe 19 iunie, în orașul Schaan, va fi întrunită de obiectele de artizanat prezentate. Deși mulți dintre moldovenii din Elveția sunt stabiliți în țara gazdă de mai bine de un deceniu, aceștia nu uită, ba din contra, perpetuează tradițiile strămoșești. De asta se vor convinge oaspeții manifestării și atunci când se vor delecta cu piesele pop-folk în interpretarea moldovencelor Natalia Pavalachi și Alexandra Breahna.

Organizația non-profit „Regina Maria” a fost fondată pe 8 martie 2014, la Geneva, de către un grup de basarabeni. Scopul acesteia este emanciparea economică a femeilor, în special a celor de origine străină. În acest scurt răstimp, ONG-ul a reușit să se implice în mai multe proiecte, precum și să inițieze acțiuni de binefacere proprii.

Fondatorii organizației „Regina Maria” au planuri mari pentru viitor, dorind să-şi extindă activitatea prin acțiuni educaționale și de sensibilizare în rândul femeilor imigrante, promovând, totodată, valorile noastre naționale în cadrul organizațiilor internaționale.

Evenimentul este organizat cu suportul Serviciului de Dezvoltare din Liechtenstein, o fundație privată care implementează ajutorul extern în numele Guvernului Principatului.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam