Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
11 Iunie 2015 | 14:41
Asociaţiile diasporale din Norvegia cer autorităţilor susţinerea economică a ţărilor PaE
Mai multe asociaţii ale diasporelor din ţările baltice şi statele Parteneriatului Estic (PaE) s-au întrunit la Oslo, pentru a discuta dacă rezultatele Summit-ului desfăşurat la Riga, în perioada 21-22 mai curent, corespund aşteptărilor societăţii civile.
Potrivit Biroului pentru Relații cu Diaspora, la eveniment au participat și reprezentanți ai diasporei moldovenești, Oxana Vestad, președintele Asociației Moldovenilor din Norvegia și Esenia C. Steckmest, consulul onorific al Republicii Moldova în Regatul Norvegiei.

La reuniune, asociațiile au elaborat și expediat un Apel comun către Guvernul și Parlamentul norvegian, în care au propus modalități și idei de realizare a acțiunilor enunțate, printre care colaborarea interumană și intensificarea mobilității, care include domeniul educațional; susținerea dialogului inter și multicultural; dezvoltarea economiei, ș.a.

În cadrul evenimentului, ambasadorul Letoniei în Norvegia, Indulis Abelis, a prezentat rezultatele Summit-ului PaE de la Riga. Iar cercetătorul Institutului norvegian de Relații Internaționale, Jakub M. Godzimirski, a ținut un discurs cu referire la politica externă și poziția Norvegiei cu privire la Uniunea Europeană și țările membre ale PaE, în special Ucraina, Moldova și Georgia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam