Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Noiembrie 2015 | 16:23
Asociaţia „Nexus Moldova”- în ajutorul migranţilor reveniţi
Numărul celor dispuşi să-şi părăsească ţara natală în căutarea unei vieţi mai bune este tot mai mare. Asociaţia „Nexus Moldova” le vine în ajutor concetăţenilor noştri aflaţi peste hotare, precum şi celor care decid să se întoarcă şi să investească acasă, relatează Mesager.
Peste 400 de mii de moldoveni sunt implicaţi în migraţia pe termen lung. Mai mult de trei la sută din numărul total de case din Republica Moldova au cel puţin o persoană care este angajată în câmpul muncii peste hotare. Astfel, organizaţia a dezvoltat parteneriate cu întreprinderi și instituții publice din Germania, dar şi alte state dunărene.

Dorin Toma a reprezentat ţara noastră la Forumul Strategiei UE în regiunile Dunării. Un tânăr cu ambiţii mari şi studii la Berlin. Chiar dacă Germania îi promitea un viitor de succes, Dorin a ales să revină acasă. De câțiva ani, el este responsabil de proiectele destinate moldovenilor din diasporă. 

„Am început consolidarea relaţiilor cu diaspora inclusiv prin evenimentele culturale şi sociale organizate peste hotare şi am continuat cu programe de genul Forumul oamenilor de afaceri al diasporei, Gala studenţilor Republicii Moldova”, a menționat Dorin Toma, reprezentat al Biroului pentru Relații cu Diaspora.
Puţini dintre moldovenii care pleacă în străinătate se gândesc să revină acasă. Tocmai de aceea, Asociaţia „Nexus” şi-a propus să-i ajute să se integreze mai uşor acolo unde aleg să meargă, să devină oameni de succes, iar ulterior să se întoarcă în Moldova. 

„Strategia Dunării aduce la un loc regiunile Dunării pentru a dezvolta strategiile migraţiei circulare. Beneficiile vor fi simţite de toate regiunile, iar Moldova constituie o ţară importantă pentru acest proces. Noi vrem să sensibilizăm celelalte ţări şi să identificăm mai multe oportunităţi pentru migranţii din Moldova. Astfel Moldova va putea fi mai bine integrată din punct de vedere al migraţiei forţei de muncă”, a declarat Nicolaas de Zwager, directorul şi fondatorul Agenţiei implementatoare IASCI.

Problema care îi sperie pe oficialii europeni este migrația ilegală. În ultimii ani, Germania a devenit o ţară atrăgătoare pentru străinii care caută o viaţă mai bună. Ministrul german al Afacerilor Europene din Germania susţine că singura soluţie în acest caz este ca fenomenul să fie adus în limitele legalităţii.

„Este important să cooperăm între ţări, prin trening-uri profesionale, pentru educare. Să dezvoltăm companiile europene care pot acorda locuri de muncă ceea ce va aduce doar beneficii ţărilor precum Moldova, România sau ţările balcanice. Şomajul şi insuficienţa forţelor de muncă calificate au loc în acelaşi timp. Noi trebuie să dezvoltăm programele de educare şi training profesional pentru a oferi oamenilor locuri de muncă bine plătite”, a menționat Peter Friedrich, Ministrul pentru Afaceri Federale, Europene și Internaționale al landului Baden-Wurttemberg

În oraşul german Donaueschingen, anual 10 la sută din populaţia oraşului pleacă sau vine. Totuşi, primarul localităţii spune că acest lucru este benefic, iar sarcina autorităţilor este să asigure integrarea imigranţilor.

Potrivit studiului prezentat de „Nexus Moldova”, numărul migranților din ţara noastră ar putea crește cu 20% în următorii ani. Cele mai recente date arată că, în prezent, peste hotare se află peste 400 de mii de moldoveni. 370 de mii dintre ei sunt angajaţi în câmpul muncii, 18 400 se află la studii, iar 18 700 au plecat din ţară pentru a-şi reîntregi familiile. Cei mai mulți emigranți se află în Rusia - peste 200 mii de cetățeni, 81 mii de moldoveni muncesc în Italia, iar între opt și zece mii de moldoveni locuiesc în Franța, Turcia și Portugalia.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam