Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
24 Februarie 2014 | 15:30
Astăzi este Ziua Naţională a Estoniei
Astăzi este Ziua Naţională a Estoniei, stat în nord-estul Europei, situat pe litoralul Mării Baltice, între Rusia şi Letonia, ocupând numeroase insuliţe din Marea Baltică, informează Moldpres.
Teritoriul Estoniei are 45.227 de kilometri pătraţi şi este influenţat de o climă temperată. Estonii sunt un popor finic, iar limba oficială, estona, este o limbă fino-ugrică înrudită îndeaproape cu finlandeza şi mai departe - cu maghiara.

Estonia este o republică parlamentară împărţită în 15 districte, denumite individual maakond. Capitala şi cel mai mare oraş este Tallinn. Cu o populaţie de 1,29 de milioane de locuitori, Estonia este una dintre cele mai puţin populate state membre ale Uniunii Europene, ale Zonei Euro şi ale NATO.

Estonia are cel mai mare produs intern brut pe cap de locuitor dintre toate fostele republici ale URSS. Este listată ca fiind o „economie cu venit mare” de către Banca Mondială, ca „economie avansată” de către Fondul Monetar Internaţional. Naţiunile Unite clasifică Estonia drept „ţară dezvoltată” cu un indice ale Dezvoltării Umane foarte ridicat, iar ţara se află pe primele locuri în termeni de libertate a presei (locul 3 în lume în 2012), libertate economică, libertate politică şi educaţie.

Relaţiile diplomatice între Estonia şi Republica Moldova au fost stabilite pe 10 noiembrie 1992. Estonia este reprezentată în Republica Moldova de către Ambasada din Kiev (Ambasador - Sulev Kannike). Victor Guzun este Ambasadorul Republicii Moldova în Estonia.

În Estonia locuiesc aproximativ 500 de cetăţeni ai Republicii Moldova. Societatea Moldovenească din Estonia a fost fondată în anul 1988 cu scopul de a menţine intacte limba, cultura şi legătura cu ţara de origine. În Estonia activează Societatea Culturală Moldovenească „Luceafărul” (preşedinte - Tatiana Orutar), „Casa Mare” (preşedinte - Vasile Porcul), formaţia etnofolclorică „Noroc”, formaţia de dans naţional „Bucuria” şi Asociaţia Pictorilor Moldoveni din Estonia.
Postat de: Departamentul Multimedia
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam