Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
05 Noiembrie 2015 | 12:41
Atragerea cercetătorilor din diasporă, subiect discutat la Caravana EURAXESS de la Chişinău
După ce a trecut prin peste 30 de oraşe europene, o caravană a ştiinţei a sosit la Chişinău. Astfel, la Academia de Ştiinţe a Moldovei timp de patru ore vor fi oferite mai multe informaţii despre colaborarea şi integrarea în domeniul cercetare-inovare, relatează Radio Moldova Actualităţi.
„Caravana EURAXESS este un proiect al Comisiei Europene care are drept scop promovarea programului de mobilitate EURAXESS. În cadrul atelierelor de lucru vom discuta despre beneficiile și oportunitățile programului de mobilitate. De asemenea, se va discuta și despre cum pot fi atrași cercetătorii din diasporă și experții din străinătate pentru efectuarea unor evaluări în cadrul instituțiilor de cercetare ce vor oferi un beneficiu în procesul de înaintare a proiectelor la nivel național și internațional”, a declarat Dorina Harea de la Centrul de proiecte internaționale.

De menţionat că de informaţiile EURAXESS au beneficiat deja circa 900 mii de cercetători din 16 state europene. Acestea se referă, de obicei, la oportunităţi de angajare şi finanţare, la condiţiile de obţinere a vizelor şi permiselor de ședere, la cazare, la școli, la aspecte legale care ţin de asigurările sociale.

Următoarea oprire a Caravanei EURAXESS este în orașul Iași, România.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam