Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
13 Noiembrie 2014 | 10:03
Au fost desemnaţi laureaţii ediţiei Galei pentru Tineret 2014
Au fost desemnaţi laureaţii Galei pentru Tineret, ediţia 2014. În cadrul ceremoniei, au fost premiaţi tinerii cu potenţial înalt de dezvoltare care s-au remarcat pe parcursul anului în mod deosebit în domeniul ştiinţei şi tehnicii, literaturii şi artei, precum şi a activismului civic.
Astfel, la categoria Știință și Tehnică, premiul a fost obținut de Oleg Palamarciuc și Victoria Vudu, Literatură și Artă – Sergiu Cogut și Diana Văluță, Activism Civic și Voluntariat – Alexandru Ișcenco și Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale. Premiile se acordă prin concurs. Dosarele au fost examinate de o Comisie formată din experți, specialiști în domeniu. Învingătorii au primit diplome şi premii bănești.

Prim-ministrul Iurie Leancă a felicitat în seara zilei de miercuri, 12 noiembrie, laureații Galei pentru Tineret, ediția 2014. „Sunteți arhitecţii viitorului! Mă conving de acest lucru permanent - fie că discut cu feciorii mei, fie cu colegii din Guvern sau cu studenții de la diverse instituții de învățământ din țară. Și mă bucur că multe dintre inițiativele civice ale tinerilor se răsfrâng în mod pozitiv asupra societății noastre”, a menționat premierul Iurie Leancă.

Șeful executivului a vorbit și despre acțiunile lansate de Guvern menite să asigure tinerilor şanse egale de a studia, de a-și dezvolta potențialul, de a se afirma profesional sau de a-și iniția o afacere. Pentru aceasta a fost modificat Regulamentul de admitere în universități și Regulamentul de acordare a burselor. A fost votat un nou Cod al Educației, ce conține o mulțime de beneficii pentru tineri, dar și Legea voluntariatului. A fost simplificată procedura de angajare a tinerilor în serviciul public, se menționează într-un comunicat al Guvernului.

„Am investit în construcția și renovarea școlilor profesionale sau a căminelor. În definitiv, la voi, tinerii, ne-am gândit și atunci când am pledat pentru eliminarea vizelor în Uniunea Europeană - ca să aveți mobilitate maximă pentru a călători și studia. Noi vom munci în continuare pentru ca tinerii să aibă posibilități mai mari de a-și dezvolta afaceri durabile”, a afirmat premierul.

În cadrul evenimentului, s-a anunțat că orașul Sângerei a fost desemnat drept Capitala Tineretului 2015, unde pe parcursul unui an vor avea loc activităţile de tineret ale autorităţii publice locale, ONG regionale şi naţionale, organizaţiilor internaţionale, precum şi ale Ministerului Tineretului şi Sportului.  
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam