Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
19 Decembrie 2014 | 11:36
Autorităţile îndeamnă cetăţenii Republicii Moldova să revină acasă
Peste un milion de moldoveni sunt plecaţi peste hotarele ţării, majoritatea, în căutarea unui loc de muncă. Deşi autorităţile recunosc că economia ţării se sprijină în mare parte pe remitenţe, îndemnurile de a reveni acasă sunt tot mai frecvente, informează Mesager.
Munca peste hotare este o ieșire din situație și pentru Olga Păduraru care merge periodic în Italia împreună cu soţul pentru a-şi putea întreţine copiii. Salariul ei lunar din Italia este de aproximativ 1000 de euro. Pentru a rămâne în ţară definitiv, Olga spune că ar avea nevoie de un loc de muncă bine plătit.
„Am decis să plecăm peste hotare ca să câștigam ceva bani să punem deoparte, să avem un loc de trai al nostru. Acum plec mai rar fiindcă am copii și nu pot să-i las, aș vrea să am aici un salariu mai mare ca să putem să ne permitem să cumpăram o casa mai mare fiindcă aș mai vrea să mai am copii” a menționat Olga Păduraru.

Din Republica Moldova, peste un milion de oameni au plecat în căutarea unei vieţi mai bune. Deşi, potrivit datelor statistice, economia Republicii Moldova se sprijină în mare parte pe remitenţe, reprezentanţii Ministerului Muncii spun că întreprind mai multe măsuri pentru a reîntoarce migranţii în ţară.
„Guvernul Republicii Moldova a aprobat acel program național de reîntoarcere, în cadrul agențiilor naționale a ocupării forței de muncă. Avem persoane desemnate care se ocupă de înregistrarea și evaluarea situației fiecărei persoane care se reîntoarce acasă” a declarat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Potrivit datelor Organizației Naţiunilor Unite, la nivel mondial, o persoană din 35 este emigrant, care trăieşte şi munceşte într-o altă ţară decât cea de origine.

Mai multe detalii aflați din materialul Mesager de la Moldova1.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam