Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
06 Iunie 2014 | 14:27
Basarabenii au culminat la un prestigios festival folcloric din Italia
Românii de pe ambele maluri ale Prutului au participat la cea de-a 77 ediţie a sărbătorii „Maggiolata Lucignanese” din regiunea Toscana, Italia, acesta fiind unul dintre cele mai prestigioase festivaluri folclorice din peninsulă.
La evenimentul închinat anotimpului florilor și străvechilor ritualuri agricole au fost invitați să participe și două grupuri folclorice din străinătate, astfel la manifestare au luat parte românii de pe ambele maluri ale Prutului reuniți în Ansamblul folcloric „Arțăraș”, precum și un colectiv artistic din Croația.

Potrivit informației Asociației Culturale „Dacia”, grupul folcloristic „Arțăraș” condus de basarabenii Lidia Bolfosu și Vitalie Sârbu,  au încântat miile de spectatori prezenți la sărbătoare. Acești au impresionat publicul prin frumusețea straielor naționale, a cântecelor și a dansurilor din străbuni. Delegația a fost întâmpinată de către primarul orașului, Roberta Casini, după care a avut loc un schimb de cadouri reprezentative pentru cultura românească, respectiv pentru specificul toscan al localităţii Lucignano.Tatiana Ciobanu, coordonator al Asociației Dacia, a subliniat  legătura milenară dintre poporul român și cel italian, îndemnând în același timp la vegherea valorilor spirituale.

”Nelipsitul colac a fost împărțit între cei prezenți, căci așa cum vrea tradiția, străinul nu mai este străin când împărtășește celorlalți  valorile sale. Departe de casă, românii din diaspora se reunesc, se regăsesc datorită rădăcinilor comune, căci unitatea spirituală rămâne  elementul de temelie al identității unui popor”, au împărtășit reprezentanții diasporei.

Potrivit organizatorilor,  aceste manifestații sunt un bun prilej de cunoaștere reciprocă,  reprezentând un model ce demonstrează cum prin cultură poate fi favorizat dialogul dintre popoare.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam