Loading
ro ru en
Moldovenii în lume
Loading
03 Iunie 2014 | 11:37
Basarabenii au serbat Ziua Românilor din Portugalia
Basarabenii stabiliţi în Ţara Galilor au participat la cea de-a treia ediţie a „Zilei Românilor din Portugalia” ce a avut loc duminică, 1 iunie. La eveniment au participat aproape 3000 de participanţi, reprezentanţi ai comunităţilor de pe cele două maluri ale Prutului, a fost prezent şi ministrul român al afacerilor externe Titus Corlăţean.
Manifestarea a avut loc în grădina „Museu da Cidade” din Lisabona și i-a bucurat pe cei prezenți cu muzică populară în repertoriul Zinaidei Bolboceanu şi Dinu Iancu-Sălăjanu, acompaniaţi de instrumentiştii Sergiu Diaconu, Ioan Oltean, Iuliu Stoica şi Daniel Stoica.

Potrivit Ministerului de Externe din România, șeful diplomaţiei române a salutat prezenţa, în număr atât de mare, a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, rezultat al bunei înțelegeri dintre asociații, biserici şi ambasadele României şi Republicii Moldova. Cu acelaşi prilej, Titus Corlățean, s-a întâlnit cu liderii mediului asociativ din România și Republica Moldova.

„Pentru ca noua dumneavoastră viaţă, construită departe de locul unde v-aţi născut, să nu-şi piardă rădăcinile, noi, cei de acasă, căutăm să vă oferim toate mijloacele pentru păstrarea identităţii noastre româneşti, prin cursurile de limbă română pe care le finanţăm, prin burse de studii, prin sprijinul pe care-l dăm bisericilor, prin sprijinirea organizării unor întâlniri precum cea de azi,” a precizat ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.

Evenimentul cultural şi gastronomic care a devenit deja o frumoasă tradiţie a fost organizat de Ambasada României din Portugalia în colaborare cu Primăria din Lisabona, Asociaţia de Imigranţi “Fronteira Encantada” şi Institutul Cultural Român de la Lisabona.
Comentarii:

Carmelia Albu - Ombudsmanul Companiei „Teleradio-Moldova”, în serviciul consumatorului

Serviciul Ombudsmanului servește pentru public drept o sursă independentă de informare, explicații, analiză privind programele Radiodifuzorului Public și aderența la standardele și practicile europene de elaborare a programelor.  

Ombudsmanul este un mediator care, în caz de necesitate, va purta negocieri între telespectator/radioascultător sau un anumit grup de persoane şi Companie. Ombudsmanul  răspunde la întrebările telespectatorilor şi radioascultătorilor, primește și analizează eventuale plângeri din partea consumatorului de programe.
  
Primul Serviciu al Ombudsmanului a apărut în Suedia, în 1809. Acesta a fost instituit pe lângă Parlament, din inițiativa Guvernului, și avea misiunea de a proteja drepturile cetăţenilor, monitorizând acțiunile Executivului. Uterior, în 1988, un serviciu asemănător a fost instituit în mass-media din Franţa. Aceasta a fost o adevărată „explozie”,  generând apariția serviciilor similare și în alte țări din lume.
©2011 IPNA "Teleradio-Moldova"
Departamentul Multimedia al IPNA „Teleradio-Moldova” a fost creat cu suportul
Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene
„Susţinerea Democraţiei în Moldova”
DQTeam